Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Три въоръжени дрона бяха свалени над американска база в Северен Ирак

Три въоръжени дрона бяха свалени днес над летището на Ербил в Северен Ирак, където има разположени военнослужещи от САЩ и други страни, съобщи в изявление службата за борба с тероризма на Иракски Кюрдистан, цитирана от Ройтерс.
В изявлението на службата не се посочва дали има жертви или щети по инфраструктурата в резултат на атаката.
Днешното нападение бе извършено часове след като иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) заяви, че е атакувал предполагаем "шпионски щаб" на израелската служба за външно разузнаване Мосад в полуавтономния иракски регион Кюрдистан. 
В изявление на службата за борба с тероризма се казва, че дроновете са били прехванати и свалени около 5:05 ч. местно време.
Засега никой не е поел отговорност за атаката. Групировка, наречена "Ислямска съпротива в Ирак", която обединява свързаните с Иран иракски милиции, е поемала отговорност в миналото за подобни нападения в миналото.
Американските и международните сили, базирани в Ирак и отвъд границата в Сирия, са в състояние на повишена готовност на фона на десетки нападения, за които отговорност поема най-вече "Ислямска съпротива в Ирак". Групировката извършва тези атаки заради подкрепата на Вашингтон за Израел във войната му срещу подкрепяното от Иран движение "Хамас" в Газа, посочва Ройтерс.
 

c