Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

ТПС: Хотел "Магдала" - символ на съвместното съществуване, приютил евакуираните от войната

Вълните нежно се плискат по брега на езерото, докато две момчета щастливо ритат футболна топка. Ято жерави прелетяха над главите им по посока на долината Хула. В продължение на няколко минути западният бряг на Галилейско море, известен с множеството си християнски обекти, беше мирен, докато не преминаха двата бойни хеликоптера, които се насочиха към ливанската граница - напомняне за войната, която се води само на няколко километра, разказва за БТА израелската агенция ТПС.
Сгушен на брега на западния бряг на Галилейско море в Израел, се намира хотел "Магдала" - някогашно идилично място, което сега свидетелства за друга история. През други години хотелът е приемал християнски поклонници, които по време на Коледа посещават близките свети места като Капернаум ("Селото на Наум" - бел. ред.), Планината на блаженствата, "лодката на Исус" в кибуца Гиносар и др.
Но благодарение на войната хотелът дава подслон на 200 евакуирани. Атеистични жители на еврейски кибуци могат да бъдат срещнати редом с католически монаси, състоящият се предимно от мюсюлмани персонал на хотела и работници друзи, като всички те се молят за мир на земята. Това е малък мехур на съжителство на път 90 в покрайнините на Тиберия.
Марон Иса, управител на хотела от християнско-маронитски произход, разказва пред пресслужбата на ТПС: "Когато войната избухна, много резервации бяха отменени и се обсъждаше дали да не затворим и да изпратим служителите у дома. Но за разлика от периода на КОВИДА, ние решихме смело, като услуга на общността, да отворим мястото за специалната общност на кибуц Ирон".
Тъй като хотелът се превръща в постоянна резиденция, "малките" проблеми на тези, които идват да останат за няколко дни, се превръщат в проблеми на хотела и възможност да се покаже способност за справяне с проблемите. Седмичното меню е коригирано, за да осигури на евакуираните по-голямо разнообразие. Интернетът беше модернизиран, за да отговори на нарастващия брой потребители. Дарение на перални машини доведе до откриването на "пералня" според смените.
Що се отнася до децата, детската площадка в хотела се превръща в детска градина, а лекционната зала - в начално училище. Учениците от гимназията отиват в близкия колеж, който приема евакуирани в тийнейджърска възраст.
Помощта им се оценява високо от членовете на кибуца "Ирон". Тази общност, разположена точно на ливанската граница, е била сред първите евакуирани.
"Хотелът наистина ни подава ръка, но всъщност семействата живеят в "спалня" от няколко месеца и това създава напрежение", казва пред ТПС Ницан Амит, управител на общността в кибуца.
"Фоайето на хотела е нещо като клуб за нас. Сутрин тук ще видите възрастни, които разговарят, или хора, които са го превърнали в малък офис с компютъра си. Вечер децата идват и тичат наоколо.Имаме атмосфера като в кибуц."
Навън, близо до езерото, Асаф Авнаим седи на пейка и гледа как синът му играе на топка с приятел. Най-неприятното за него е невъзможността да прави планове.
"Нека правителството ни каже колко време ще останем тук, за да знаем как да се организираме. От седми октомври живея с чувство на недоверие и вече не знам на кого да вярвам", казва той пред ТПС.
"Много се страхувам, че споразуменията ще бъдат сключени за сметка на жителите на общините, които са в близост до граничната оградата. Има и криза на доверието към армията след случилото се. В момента животът ни е блокиран в хотела. Има условия за почивка, но не и за постоянно пребиваване, а ние дори не можем да стигнем до домовете си, защото има контролно-пропускателни пунктове на армията", добавя с горчивина Авнаим.
Хотел "Магдала" е специален случай в местния туристически пейзаж.
Той е построен върху руините на курортен плаж, който процъфтява през 80-те години на миналия век, а след това постепенно замира с течение на времето.През 2006 г. е закупен от отец Хуан Солана от Мексико, който принадлежи към "Легионерите на Исус" - малък католически орден.
По време на строежа на хотела са открити останките на синагога от първи век, както и къщите на еврейското рибарско градче "Мигдал" или "Магдала", което се споменава както от Тит Йосиф Флавий (римски историк от еврейски произход 1 в.сл. Хр. - бел. ред.), така и в Новия завет. Останките от още по-стара рибарска лодка, открити в имота, сега са изложени в Кибуц Гиносар, малко по-нагоре по път 90. Християнските поклонници я наричат "лодката на Исус".
Отец Солана заяви пред ТПС, че след "ужасната криза, която сполетя Израел" на 7 октомври, "решихме, че е време да бъдем по-чувствителни и състрадателни". Така че, когато правителството се свързало с хотела, за да приеме евакуирани, е било лесно да се съгласи. От избухването на войната над 200 000 израелци бяха евакуирани от общини в близост до ивицата Газа и ливанската граница.
"Това място не е предназначено само да печели пари, а да служи като подслон за трите религии. Да даде надежда", каза Солана пред ТПС. "В ръководния екип има мюсюлмани, евреи и християни и се чувстваме като членове на едно семейство. Мисля, че идвайки тук, човек може да усети способността на мястото да лекува".
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

c