Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

ТПС: Експерти от ООН призоваха да се търси отговорност за престъпленията на "Хамас"

Двама експерти на ООН по правата на човека призоваха да се потърси пълна отговорност за множество предполагаеми престъпления, включително сексуални мъчения, извършени на 7 октомври от "Хамас" срещу мирни граждани, като заявиха, че това са военни престъпления, предаде израелската новинарска агенция ТПС.
Алис Джил Едуардс, специален докладчик по въпросите на изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение или наказание, и Морис Тидбол-Бинц, специален докладчик по въпросите на извънсъдебните, бързите или представляващи произвол екзекуции, заявиха, че нарушенията включват убийства, вземане на заложници, изтезания и сексуални мъчения.
"Докато въоръжените палестински групировки вилнееха в общините в Израел, граничещи с ивицата Газа, хиляди хора бяха подложени на целенасочени и брутални нападения, огромното мнозинство от които бяха цивилни", се казва в изявлението на експертите.
"Нарастващият брой доказателства за докладвано сексуално насилие е особено потресаващ", заявиха те. Насилието е включвало групови изнасилвания, осакатявания и изстрели в областта на гениталиите. "Женски тела бяха открити с дрехи, издърпани до кръста, със свалено или разкъсано бельо, или са били изцапани с кръв."
"Тези деяния представляват груби нарушения на международното право, равностойни на военни престъпления, които, предвид броя на жертвите и широкообхватната предварителна подготовка и планиране на нападенията, могат да бъдат квалифицирани и като престъпления срещу човечеството", заявиха експертите.
Те заявиха, че вече е изпратено писмо до "Държавата Палестина" като официална държава наблюдател на ООН и страна по съответните договори в областта на правата на човека и хуманитарното право, както и че копие от него е изпратено и на фактическите власти на "Хамас" в Газа, които поеха отговорност за цялостното нападение.
На 28 декември "Ню Йорк Таймс" публикува резултатите от двумесечно разследване, което проведе във връзка с твърденията за сексуално насилие на 7 октомври. Навсякъде, където терористите на "Хамас" нанесоха удари на 7 октомври - на празненството край кибуц Реим, във военните бази по границата с Газа и в кибуц след кибуц - те са малтретирали жени, установи вестникът.
Никога няма да бъде известно колко изнасилвания всъщност е имало, тъй като много от жертвите и свидетелите са били убити от "Хамас".
В продължение на месеци израелски активисти осъждаха генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и агенцията "ООН Жени" за това, че не са признали твърденията за злоупотреби до седмици след нападението.
В началото на декември, когато в централата на ООН в Ню Йорк се прожектираше презентация, стотици протестираха отвън, обвинявайки световната организация, че игнорира сексуалните ужаси, извършени на 7 октомври. "Мълчанието е съучастие", заяви Шерил Сандбърг, бивш изпълнителен директор на Мета, по време на представянето.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ТПС)

c