Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Терасата към „Изида“ беше премахната след като Община Добрич оттегли издаденото разрешение

Преди няколко години отново след предписание на Община Добрич се наложи да се премахне и ледената пързалка, не даде и съгласие за кино

Днес терасата към лобито на хотел „Изида“ беше премахната. А осем работещи там остават без работа.

Демонтажът е извършен от собственика на комплекса „Изида“ ООД след като комисия от Общината е издала констативен акт, който е основание за започване на административно производство и издаване заповед за премахване на строежа, тъй като е незаконен по смисъла на ЗУТ.

Дружеството е концесионер на обекта от 2001 г.  Терасата е изградена през 2017 г.  

От извършената проверка е установено, че непосредствено до фасада на хотел „Изида“ е изградена покрита тераса, тип пергола с прибиращо се винилово покритие. Строежът е от 6 категория и съгласно ЗУТ не се изисква одобряване на инвестиционните проекти за издаване на разрешение за строеж за постройка на допълващото застрояване, се посочва в констативния протокол.

От него става ясно, че собственикът е подал в Общината искане за разрешение за монтаж на конструкция на закрита тераса. Такова е издадено на 25.07.2023 г. и само две седмици по-късно е оттеглено - на 08.08.2023 г. Което дава основание на комисията да се произнесе, че терасата е незаконна и е съставен констативният акт за издаване на заповед за премахване.  

Младен Матеев, собственик и управител на „Изида“ ООД коментира, че затварянето на терасата ще остави без работа осем души. Гражданите на Добрич пък ще бъдат лишени от предпочитано място за мнозина. Въпросът е защо управата на града се сети, че въпросната тераса е незаконна 7 години по-късно, има ли това нещо общо с изборите и дали нямаше да е по-далновидно тя да бъде узаконена, както много други обекти.

Припомняме, че преди няколко години се наложи да бъде премахната ледената пързалка, която „Изида“ изграждаше на мястото на тенискортовете. Причината – отново Община Добрич даде предписание за премахване на помещението към нея, тъй като съоръжението превишавало границата на оградата с 1 метър. То не можеше да се инсталира по начин, който да не излезе с 1 метър, коментира Матеев. Така Добрич остана без ледена пързалка, която последните две години дори бе безплатна за жителите и гостите на града, тъй като бизнес и институции поемаха разходите за нея, обединени в инициативата “ Ледена пързалка Изида и приятели”.

„Няма да навлизам в детайли и размишления, но по подобна причина не бе прието инвестиционно намерение за изграждане на кино и етажен паркинг. Може би водещото е кой ще го прави, а не какво ще се прави“, разочарован сподели М. Матеев. „Една тераса или един покрив на "Изида", не са проблема на хората в града. Аз и моята фирма ще продължим да се занимаваме само с добри дела. Нека, който има време, да им пречи! Лошото е, че се отнема възможността на всички, които биха се радвали на красиви места и добри инициативи“, добави той.

c