Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Талантливо момиче от Тервел ще участва в спектакъла „Палитра на мира“

Сдружение Мостове ще реализира спектакъла ,,Палитра на мира“ по повод организираната от ООН Седмица на религиозната толерантност и хармония (World Interfaith Harmony Week). Той ще представи богата палитра от артистични изпълнения, поднесени с много любов от децата на „Мостове“ и партньори. Концертът ще се състои на 12 февруари от  19:30 ч. в католическа църква ,,Св. Йосиф" в София.  Изпълнителите са талантливи младежи, принадлежащи към различни религиозни общности - православни, католици, арменци, мюсюлмани, евреи. Те са част от общността на Мостове и партньори. Аглея Канева, Ангелина Сапаревска, Александър Вичев, Мина Сапаревска, Нона Кутева, Венета Павлова, Марина Спасова, Изел Хатърназ и Дилек Ибрахимова от Тервел.  Седмицата на толерантността цели да бъде платформа за диалог и да ангажира обществеността от различни религии в общи действия и диалог, които да изведат на преден план общите човешки ценности. За първи път идеята за установяване на „Световна седмица на междурелигиозната хармония“ е предложена пред Общото събрание на ООН през септември 2010 г. от краля на Йордания Абдула II.

Дилек Ибрахимова от град Тервел притежава редица таланти, но на предстоящото събитие „Палитра на мира“ ще се представи със свои картини. Тя е  на 15 години и учи в 9 клас на Средно училище „Йордан Йовков“, Тервел. Участва активно в изследователската работа на клуб за автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници“ с ръководител Росица Стратиева. Проучванията, които Дилек инициира, са свързани с Пътя на водата и хляба в Добруджа, с приноса на ген. Иван Колев за освобождението на Тервел, с паметните битки при селата Кочмар и Карапелит и други местни събития.

Младото момиче е влюбено в багрите и прилага тяхната многоцветност в прекрасни картини. За себе си Дилек споделя: „Рисувам откакто се помня, Изпробвам различни техники. Любимата ми картина е „Портретът на Захари Зограф“ върху дърво със златно покритие.“

Като участничка в Школа по изобразително изкуство към ЦПЛР „Малкият принц“ Дилек е печелила призови места в много международни и национални конкурси: Първо място на Национален конкурс „Куба – далечна и близка“, организиран от Двореца на децата в София. Трето място на Национален конкурс „Аз и детското полицейско управление“ към МВР. Първо място на Областен конкурс „С очите си видях бедата“. Първо място на Общински конкурс „Кесарят Тервел – познат и непознат“.

За спектакъла „Палитра на мира“ Дилек Ибрахимова подготвя картина-послание към децата от различните религии, като ги среща на своеобразен „мост на приятелството“: „Мостът ни обединява, показва, че всички сме равни независимо от религиите, които изповядваме, от традициите, които спазваме. Два гълъба крепят моста от двете му страни - символ на разбирателство, толерантност и хармония. Над моста сме аз и моите приятели от различни етноси. На тениските ни също са изобразени символите на мира- гълъби, маслинови клонки, емблемата на мира. Картината ми „Палитра на мира“ е призив към взаимно уважение и толерантност към различните традиции, поколения и култури!“ – сподели за нас Дилек Ибрахимова.

Младата Дилек дели любовта си към изобразителното изкуство с привързаност към фолклора и народните танци. Освен изследовател на фолклора, девойката е и танцьор в Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ – Тервел.

c