Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Своята 116-а годишнина отбелязва днес читалището в казанлъшкото село Овощник

Народно читалище (НЧ) “Просвета – 1908” в казанлъшкото село Овощник отбелязва днес своята 116-а годишнина. Това съобщи за БТА председателят му Айхан Ходжа. На сцената на читалището са се изявявали множество творци, като някои от тях са се реализирали в България и в чужбина. 
На 19 януари 1908 г. местният учител Иван Данчев и група будни жители на селото приемат Устава на читалището и полагат основите на културното средище, разказа председателят. 
Дейността на читалището винаги е била насочена към съхраняване на традициите, на българския фолклор и предаването им на младите поколения. Културният институт организира множество самостоятелни концерти и изяви и вече повече от век обогатява културния календар на Овощник. Читалищните дейци участват активно и в културни събития на Община Казанлък, организират и ритуала “Розобер” в розовите градини край селото по време на Фестивала на розата. 
Читалище „Просвета-1908” е носител на първа степен на орден „Св. св. Кирил и Методий”, посочи Айхан Ходжа. Отличено е за високите постижения в областта на културата най- вече заради танцовия си състав, който през 2021 година отбеляза 45-ата си годишнина. Дейностите на читалището са разнообразни, като водещи са танците и театралното изкуство. Културният институт има и собствена библиотека, която разполага с над 17 хиляди тома и има почти 150 постоянни читатели, като най-малките от тях са на възраст между три и пет години. Четири колектива работят в НЧ “Просвета-1908” - това са фолклорен танцов състав, групата за народни песни “Пъстра броеница”, младежки театър и краеведски клуб, посочи още председателят. 
Той коментира, че тази годишнина няма да бъде отбелязана с културно събитие. Тя ще бъде посветена на досегашния читалищен секретар Георги Данев, който в края на миналата година изгуби битката с тежко заболяване. Екипът на културната институция винаги ще почита паметта на Георги, който беше всеотдаен в своята дейност и допринесе изключително много за развитието на културния център. Ще се стремим да поддържаме жива паметта му чрез всички инициативи, които осъществяваме занапред, отбеляза Айхан Ходжа. 
 

c