Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Светлин Русев и БКО Добрич отбелязаха 200 години от рождението на Брукнер със зала на крака (СНИМКИ)

Музикална магия подари виртуозният цигулар Светлин Русев и Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян на публиката в Концертна зала “Добрич”. Класическият концерт започна с музикален поздрав от БКО-Добрич – Адажио из струнен квинтет от Антон Брукнер - една от най-големите симфоници на ХІХ век. След това към камерния оркестър се присъедини и световно-известният български цигулар Светлин Русев с Концерт за цигулка, оп. 61, Ре мажор /1806 г./ от Бетховен.

Музикантите на сцената отбелязаха 200 години от рождението на Антон Брукнер, а Русев свири с уникалната 304-годишната цигулка „Amati – Stradivarius“ /1720 г./, любезно предоставена му от „Amundi“.

Публиката изпрати на крака, с бурни аплодисменти и с нескрито възхищение гост-солистът, местния Български камерен оркестър и диригентът Арто Чифчиян.

Съчетанието от огромен талант, разностранни интереси и скромност носи на Светлин Русев международно признание и ангажименти години напред. Той е носител е на награди от международния конкурс „Лонг – Тибо”, конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и мн. др. Обявен е от БНР за Музикант на годината 2006, трикратно получава „Кристална лира“ (2007, 2016 и 2019). През 2018 г. става почетен гражданин на Русе, а през 2019 г.  получава Почетния знак на Президента на Република България в израз на: „Признание за Вашия талант и впечатляващи успехи, които достойно представят българската музикална школа и българската духовност и култура по целия свят“.

c