Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Стефан Цанев е предложен да получи националната награда "Дора Габе" в Добрич

За носител на Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе предложението е за Марина Константинова

На 26 септември в Добрич за пети пореден път ще бъде връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Учредена е от Община град Добрич през 2002 г. Тя няма конкурсен характер и се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.  

Съгласно статута предложения за удостояване с Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия бяха приемани до 31 август, след което  бяха публикувани на сайта на Община град Добрич, както и предоставени на средствата за масова информация.

За носител на Националната литературна награда „Дора Габе“ 2023 са предложени Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател; Стефан Цанев – поет, писател, драматург; Янислав Янков – поет, писател.

За носител на Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе – 2023: Издателство „Български писател“; Катя Зографова – литературен критик, историк, дългогодишен директор на Националния исторически музей; Марина Константинова – поет, писател, журналист, автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“.

Консултативна комисия с председател д-р Емилия Баева, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, разгледа и обсъди постъпилите предложения. След разискванията тя предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове, а за носител на Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе предложението е за Марина Константинова.

Това става ясно от докладната записка, която е внесена за обсъждане на предстооящото заседание на Общинския съвет.

c