Вторник, 25 юни 2024

25.06.2024

Последвайте ни

Старозагорският театър ще гостува в Добрич със "Суматоха" по Радичков

Драматичен Театър „Гео Милев“ Стара Загора гостува в Добрич с комедията „Суматоха“ по Йордан Радичков. Представлението е на 3 май, от 19.00 часа в голямата зала на добричкия театър.

Режисьор на постановката е Дамян Тенев, сценограф е Величка Джамбазова.

"Дамян Тенев е режисьор с интересни и модерни постановки, а Йордан Радичков е близко до него като природа, като творец. Той избра да превърне "Суматоха" в клоунада, която да забавлява. Радичков не само трябва да бъде разбран, но и почувстван, а точно това е успял с интерпретацията си да постигне режисьорът, който е известен със своя новаторски подход. Не можем да не отбележим, че в тълкуванието на всеки факт, жест, мисъл се прокрадва преклонението към твореца и човека Радичков, към харизмата му на народовед." (Светла Тодорова)

Магически свят.  “Странно летящ” , населен с верблюди и тенци, бродещи бели вълци, дошли от Турну Магуреле, където Лазар върти своята лазарица, а Гоце Герасков отговорно лети към Луната. Свят на откритите възможности, на изкривените перспективи и на мъдрото съпричастие. Свят на “свирепото настроение” и “неосветените дворове”. Виртуозна актьорска игра - Клоунада. Герои, предизвикващи смях през сълзи със своята изкривена реалност и поведенческа безкрайност. Спектакъл за всеки търсещ смисъл и безсмислие, един в усмивката, а друг в сълзата. За първи път на сцената на ДТ "Гео Милев" 55 години след написването й -"Суматоха", Йордан Радичков. "Суматоха" - една безкрайна трагикомична сага.

В ролите ще се превъплътят:

Араламби – ДИМИТЪР МИТЕВ

Гоца – ИВАН КАЛОШЕВ

Лило – ВЕЛИН ВЕЛИЧКОВ

Глигор – ИЛЧО ДИМИТРОВ

Иван Гамаша – ПЛАМЕН ПЕТКОВ

Петраки – ЖОРО РАЙЧЕВ

Шушляка – КРАСИМИР НЕНКОВ

Зеленото дърво – ХРИСТОФОР НЕДКОВ

Крокодила – ВАНИНА ЙОРДАНОВА

Спектакълът "Суматоха" е с номинация за награда "Икар 23".

c