Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Според психолог все повече хора страдат от паник атаки

Преди коронавируса всеки пети е страдал от паник атаки, а след възникването на пандемията се наблюдава увеличаване на броя на хората, които преминават или са преминали през това състояние, заяви в интервю за БТА психологът Ивайло Георгиев. Според него все повече се говори за проблема и хората търсят подкрепата на специалист.
По думите му за паник атаката е характерно е, че тя се свързва със силен, неконтролируем страх, усещане, че човек може да умре, да загуби контрол или да полудее. „Симптоматиката се изразява в задух, изпотяване, повишен пулс, усещане, че не ни стига въздуха, изтръпване на крайници, може да се получи световъртеж, да имаме усещане, че излизаме от тялото си и виждаме нещата като на филмова лента“, посочи специалистът.
Паник атаките са част Международния класификатор на болестите. Това е паническо разстройство, от което няма опасност да се полудее. Паник атаките винаги свършват – може да е след 10 минути, час или два. Няма човек, който да е останал завинаги в паник атака и да е умрял от това. Въпреки че често усещането е за получаване на инфаркт, добави психологът.
Профилактиката е грижа за себе си
По думите му не може да се каже от какво точно се предизвикват. Често става въпрос за нещо, което е неглижирано в период на месеци или години. „Тялото обикновено ни дава сигнали, че ежедневието, животът, който водим, не е здравословен за нас. Обикновено ние неглижираме тези знаци като главоболие, липса на енергия и в един момент може да достигнем до паническото разстройство. Затова профилактиката е грижа за себе си“, каза още Георгиев.
Неговият съвет при възникване на паник атаки е да потърсим помощ от специалист, както и да отделяме повече време за нещата, които ни харесват – хоби, религия, пътувания или други дейности.
Все повече се търси специализирана помощ
„Все повече се търси специализирана помощ. Вече по-свободно се говори за паник атаките. Много е полезно за тези, които преминават през това, да видят, че се случва и на някой друг. От хората, които идват при мен, наблюдавам, че вече нямат притеснения да заявят, че ходят на психолог“, каза още Ивайло Георгиев. 
Според него необходимо е човек да полага грижа за психиката си, както го прави за тялото си. Важно е да се грижим за себе си, да си отделяме време. Може ежедневието ни да е много натоварено, но е хубаво да правим онези малки неща, които ни зареждат и ни карат да се чувстваме добре, съветва психологът.
„Ако получавате паник атаки, е важно да се знае, че няма нищо срамно и търсете помощ“, заяви специалистът и добави, че неговият най-малък пациент с паник атаки и на 11 години.
Затова е важно родителите да поддържат силна връзка с децата си, за да споделят с тях какво преживяват, какво се случва с тях, да няма осъждане и наставнически тон.
„Важно е да няма осъждане и омаловажаване на състоянието от страна на близките, да не се прибягва и към другата крайност – да се опитаме ние да отнемем страданието и ние да преминем през този път на нашия близък, тъй като това не е възможно. Човек трябва сам да се справи“, добави психологът.
Трябва да се намери причината за паник атаките
По думите на специалиста трябва да се намери причината, която е докарала човека до това състояние, а не  да се работи само върху симптома.
Няма гаранция, че паник атаките няма да се появят отново, сред като веднъж са изчезнали. „Ако обаче човек е работил със специалист и със себе си, дори да се върне подобно състояние, човекът вече няма да е същият, няма да премине през това по същия начин като първия път. Ще се случат нещата много по-леко и лесно и дори не е наложително да търси помощ, ако той вече знае как да се справи сам“, посочи още Ивайло Георгиев. 

c