Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Според анкета на германската Свободна демократическа партия повечето ѝ членове искат движението им да остане в управляващата коалиция

Германската Свободна демократическа партия (СвДП) проведе необвързващо допитване до членовете си по въпроса дали движението трябва да остане част от управляващата тройна коалиция, като с "да" гласува малко мнозинство, предаде Ройтерс. 
СвДП, която работи в подкрепа на бизнеса и се застъпва за ниски данъци и такси, все по-често проявява недоволство към партньорите си от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и "Съюз 90"/"Зелените" и това поражда предположения, че коалицията може да се разпадне преди да изтекат оставащите две години от мандата ѝ. 
Волфганг Кубицки - близък съюзник на лидера на СвДП Кристиян Линдер, приветства резултата от днешното гласуване като ясно доказателство, че гласовете в партията, които призовават за излизането ѝ от коалицията, са малцинство.  
"Тези резултати укрепват позицията ни в коалицията. Мълчаливото мнозинство явно не иска да напусне правителството", заяви той пред германската медийна група "Функе".
Анкетата беше проведена, след като партията не спечели места в регионалните парламенти на провинциите Бавария и Хесен, понеже гласовете за СвДП бяха далеч под минималния петпроцентов праг. 
Войната в Украйна, спирането на доставките на руски газ и нуждата от ускорен енергиен преход създадоха безпрецедентни разходи за водещата индустриална сила в Европа във време на нисък или отрицателен икономически растеж. Ортодоксалните фискални предложения на СвДП се възприемат трудно, а тежката икономическа обстановка се отразява негативно и на трите партии в т.нар. "светофарна коалиция". Резултатите от проучвания на общественото мнение сочат, че около 30% от респондентите подкрепят опозиционните консерватори, което е близо два пъти повече от подкрепата за ГСДП и за "Съюз 90"/"Зелените". Положителна оценка на СвДП дават около 5% от анкетираните в цялата страна. 
Във вчерашното си новогодишно обръщение Шолц призна, че времената са тежки, но увери, че Германия има силата да премине през този труден период. 

c