Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

"Специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги", каза американският министър на отбраната пред британския си колега

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви на среща в Пентагона с британския си колега Грант Шапс, че "специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги", предаде ДПА.
Агенцията отбелязва, че срещата между двамата е естествено продължение на съгласуваните американски и британски удари миналия месец по цели в контролираните от бунтовниците хуси територии в Йемен. Те имаха цел да намалят възможностите на свързаната с Иран групировка да продължи да напада кораби в международни води.
Остин благодари на Шапс за оказаната помощ в Червено море, като отбеляза, че "специалната връзка между САЩ и Великобритания е крепка както винаги".
"Партньорството ни с Обединеното кралство е от водещо значение в борбата ни с тези безразсъдни и незаконни нападения срещу военни и търговски кораби в Червено море", каза американският министър на отбраната.
"Можем да видим и ръката на Иран, който снабдява хусите с модернизирани общоприети оръжия, разузнавателна информация и база данни. САЩ и Великобритания са силно ангажирани с основания на правила световен ред и защитата на свободата на корабоплаването", добави шефът на Пентагона.
Той каза още, че Вашингтон и Лондон работят рамо до рамо срещу продължаването на настоящата война между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа.
"И ние смятаме, че Израел е длъжен да избягва нараняването на палестинските мирни граждани и че народът на Газа спешно се нуждае от хуманитарна помощ", каза Лойд Остин.
Той заяви също, че САЩ и Великобритания имат обща позиция и за подкрепата за Украйна срещу Русия, чиято война срещу съседната държава ще навлезе този месец в третата си година. "Очаквам с нетърпение да обсъдим начините, по които да продължим да укрепваме способността на Украйна да защити своята неприкосновена територия", посочи Остин.

c