Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Специализирани програми за лечение на хазарта няма, но има възможности за консултиране и лечение в тези за психосоциална рехабилитация, каза министър Христо Хинков

Специализирани програми за лечение на хазарта не са разкрити, но съществуват възможности за психологично консултиране и лечение в програмите за психосоциална рехабилитация. Това заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата Климент Шоков („Възраждане“) относно създаването на специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България.
Подкрепата на психично здраве е основен приоритет във водената от  Министерство на здравеопазването (МЗ) политика, като реформирането на психиатричната болест е част от цялостното преструктуриране на здравеопазването, каза министърът. И припомни, че през април 2021 г. е приета националната стратегия за психично здраве за периода 2021-2030 г. Целта е координиране на отговорно на отделните министерства, ведомства и организации при изпълнение на необходимия мониторинг. През юли 2022 г. към Министерския съвет е създаден Национален съвет по психично здраве като консултативен орган. По този начин е осигурено включването на различни институции за целенасочено координиране на всички политики и ресурси, обясни той.
Хазартът се разглежда като психично разстройство, за което са характерни чести епизоди на залагания, които доминират толкова много в живота на човек, че могат да навредят на сфери като образование, професионално развитие, създаване и поддържане на взаимоотношения с други хора, отбеляза още Хинков.
Ранният старт на залагането в детска и юношеска възраст е свързан с повишен риск от развитие на зависимо поведение. Среща се по-често при хора с антисоциално разстройство, каза също министърът.

c