Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

След 8 години дела и спорове между институции "Бакарди клуб" купува земята под заведението в Добрич

Решението взе Общинският съвет на последното си заседание, Димитър Димов не участва в гласуването

С решение на Общинския съвет "Бакарди клуб" получи възможност да купи за 251 913 лева земята под заведението си в центъра на Добрич с площ 641.00 кв. м. През 2015 г. местният парламент даде съгласие да се измени подробният устройствен план /ПУП/ на терена пред Дом-паметник „Йордан Йовков” и той да се раздели на две. Така парцелът беше разделен на две части – 4 417 кв.м за Дом-паметника и други 641 квадрата, които обхващат прилежащата площ около двуетажната сграда, в която се помещава клуб "Бакарди". Това доведе до съдебни дела вследствие на оспорвания както от тогавашния областен управител, така и от граждани.

Държавата придобива от Румънската държава по силата на Крайовската спогодба от 1940 г. дворно място с площ 2 507.00 кв. м и сграда със ЗП 208 кв. м, т. е., касае се за законно построена сграда в собствен имот, се посочва в докладната записка на заместник-кмета Елка Димова. Впоследствие държавата чрез областния управител прехвърля собствеността върху сградата, като не прехвърля собственост върху дворното място и не е упоменато изрично прехвърлянето на правото на строеж.

Собственик на построената в имота сграда е „Бакарди клуб ЕООД. Дружеството придобива сградата чрез сделка, като в акта за покупко-продажба не е упоменато, че с прехвърлянето на сградата се прехвърля и правото на строеж, което не води до нищожност на сделката.

Имотът е отписан от актовите книги за недвижими имоти, частна държавна собственост и предаден на Общината град Добрич със заповед на областния управител от 30.05.2023 г. след влязло в сила Решение на Районен съд Добрич, потвърдено ат Окръжния съд.

В Община град Добрич е постъпило искане от Катя Бориславова Янакиева, управител и едноличен собственик на капитала на „Бакарди клуб“ ЕООД за придобиване право на собственост при наличие право на строеж върху недвижим имот, частна общинска собственост. Става въпрос за имот на улица „Генерал Гурко“ №2.

Съгласно становището на главния архитект на Добрич от 2.06.2023 г., за да бъде възможно бъдещо застрояване, е необходимо да се придобие право на собственост за имота. По реда на Закона за общинската собственост, продажбата на земя, частна общинска собственост на собствениците на законно построена сграда в общински поземлен имот се извършва без търг или конкурс.

Изготвена е пазарна оценка на имота от лицензиран оценител, с приспадане пазарната стойност на правото на строеж, която е в размер на 251 913,00 лева, без включен ДДС. Данъчната оценка на имота е 11 538.00 лева.

В гласуването не участва общинският съветник Димитър Петров Димов, който в годините назад е бил собственик и управител на „Бакарди клуб“. Той си направи отвод при гласуването на тази точка от дневния ред.

c