Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

"Силата на разнообразието: да променим стереотипите" е посланието на предстоящата конференция на сдружение "Дамски форум"

Тазгодишната конференция на сдружение "Дамски форум" ще се проведе в София на 15 февруари, под надслов "Силата на разнообразието: да променим стереотипите", съобщиха за БТА от организаторите на събитието. Форумът ще се проведе на фона на предстоящото транспониране на Директивата за баланса между половете в управителните съвети на дружествата. 
Основен гост на конференцията се очаква да бъде Хелена Дали, еврокомисар по равенството. Като водещ говорител еврокомисар Дали ще представи пред участниците на форума европейските изисквания и законодателни инициативи за преодоляване на предизвикателствата, свързани с дискриминацията и стереотипите. 
Организаторите са съсредоточили дебата тази година около три водещи теми: "Иновации и включване - следващи стъпки и програми", "Европейска перспектива и българска реализация" и "Промяна на стереотипите". 
Събитието е предвидено да бъде открито от премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и Диана Митева, председател на сдружение "Дамски форум". 
Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова се очаква да представи темата за реализацията на европейското законодателство в България, а министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева да сподели нови тенденции при практиките за равнопоставеност и включване. 
Опитът на Австрия по темата ще бъде представен от Андреа Икич-Бьом, посланик на Австрия в България. 
Сред водещите говорители се очаква да бъдат Сергей Станишев, евродепутат от групата на "Прогресивния алианс на социалистите и демократите", Илиана Раева, председател на Българската федерация по художествена гимнастика, и Кристен Андерсон, изпълнителен директор на European Women on Boards. Предвидено е още участието на представители на "Аурубис" (Aurubis), "Шварц АйТи" (Schwarz IT), "Филип Морис Инт." (Philip Morris International) и други. 
"Целта на форума е да даде възможност за обмен на идеи и опит, насочени към подобряване на равенството и включването в европейското общество. Обсъждането на ключови теми като борбата със стереотипите и премахването на бариерите пред равенството ще бъде в центъра на вниманието с цел да доведе до реална промяна на бизнес средата у нас", посочват организаторите в своето съобщение.
Сдружение "Дамски форум" отбелязва своята 15-годишнина през 2024 година.
Членовете на сдружение "Дамски форум", заедно с представителите на Съвета на жените в бизнеса в България, са част от Националния съвет по равнопоставеност между мъжете и жените към  Министерския съвет. Те са и част от работна група, която подготвя транспонирането на европейската директива за подобряване баланса между половете сред директорите на дружествата. 

c