Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Сигурността в Червено море трябва да бъде постигната без да се стига до нова война, а в Украйна дойде време за дипломация, каза италиански министър

Атаките на йеменските бунтовници хуси срещу кораби в Червено море трябва да бъдат спрени, без това да доведе до нова война, каза министърът на отбраната на Италия Гуидо Крозето в контекста на зачестилите атаки на бунтовническата групировка, подкрепяна от Иран, срещу търговски кораби, предаде Ройтерс.
Американски и британски военни са свалили вчера 21 дрона и ракети, изстреляни от хусите към международните търговски пътища в Червено море, се казва в изявление на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, като уточнението е, че се касае за 26-о подобно нападение на хусите от 19 ноември досега, припомня агенцията.
„Това е огромен проблем, който е последствие от други военни конфликти. Не желая в този момент да се отваря трети фронт с нова война“, заяви Крозето пред Ройтерс, визирайки двата конфликта - в Украйна и в ивицата Газа. 
Хусите се заклеха да продължат с нападенията си, докато Израел не прекрати конфликта в ивицата Газа, както и заявиха, че в случай на нападение над тях на територията на Йемен, те ще започнат да атакуват и американски военни кораби. 
САЩ и други държави започнаха миналия месец операция „Пазител на благоденствието“ в защита на търговските кораби по един от най-важните търговски маршрути в света, напомня Ройтерс.
През декември Италия обяви, че ще изпрати свой военен кораб в района в отговор на поисканата от корабособствениците защита, но не е подписала официално документ за присъединяване към водената от САЩ коалиция. Други съюзници от ЕС също се въздържат от подобен ход.
Крозето каза днес, че необходимостта от парламентарно одобрение за включването на италианските военноморски сили в операцията „Пазител на благоденствието“, би довело до допълнителни усложнения.
„Има едно нещо, наречено Конституция, има и закони, според които нова международна мисия трябва да бъде одобрена от парламента и подлежи на отделно финансиране“, поясни Крозето. 
„Ако решим да направим това (да се присъединим към „Пазител на благоденствието“), това решение трябва да бъде взето на правителствено заседание, след което да бъде изпратено в парламента и гласувано от двете камари“, допълни министърът, цитиран от Ройтерс.
По отношение на войната в Украйна министърът заяви, че е дошло време за дипломатически усилия, които да проправят пътя за споразумение за мир между Русия и Украйна, като добави, че твърда западна подкрепа за Киев е от ключово значение, за се гарантира, че ще има сериозни преговори.
Крозето каза пред парламента, че контраофанзивата на Украйна през 2023 г. не е довела до желания резултат и ситуацията във военно отношение трябва да бъде разглеждана с реализъм.
Според италианския министър и двете страни дават сериозни сигнали, че е настъпил моментът за дипломатическа дейност наред с предоставянето на военна помощ.
Русия постепенно показва желание да преговаря и да запази икономиката си, докато позицията на Украйна изглежда все по-малко безкомпромисна, отколкото беше преди това, заяви Крозето.
"Всичко това трябва да бъде взето предвид при преговорите, които не само трябва да спрат конфликта между Русия и Украйна, но и този на Русия със западните държави“, допълни Крозето.
Русия заяви, че е готова за преговори за мир, ако Украйна вземе предвид „новите реалности“, намеквайки, че Украйна трябва да признае, че Русия контролира около 17.5% от украинската територия, припомня агенцията.
Украинският президент Володимир Зеленски миналия месец отхвърли пред списание „Економист“ схващането, че Русия е заинтересувана от разговори и каза, че тя би се съгласила само да прекрати временно боевете, ако се нуждае от подобна пауза, за да попълни оръжейните си запаси и силите си.
Крозето заяви, че в Украйна, както изглежда, вътрешният фронт, вече не е толкова единен както преди в подкрепата си за политиката на Зеленски, подчертавайки някои различия в политическия наратив.
Зеленски в последните седмици посети редица държави, опитвайки се да укрепи западната подкрепа за Украйна в момент, в който се чуват предупреждения, че украинските сили изчерпват оръжейните си запаси.
Италия миналия месец прие постановление, според което тя ще продължи да изпраща въоръжение на Украйна до края на 2024 г.
Правителството на министър-председателя Джорджа Мелони също така подкрепи изпращането на още материали в подкрепа на украинските отбранителни способности.
Крозето, който е поддръжник на Киев и е водеща фигура в партията на Мелони „Италиански братя“, поясни обаче, че по време на преговори за мир в Украйна трябва ясно да се отчете фактът, че през февруари 2022 г. Русия извърши агресия срещу Украйна
„Пълната териториална цялост и признатите граници на Украйна остават основна цел на цялата международна общност“, каза министърът.

c