Вторник, 07 май 2024

07.05.2024

Последвайте ни

Швеция трябва да повиши военните си разходи до 2,6% от БВП, препоръча парламентарна комисия

Разходите за отбрана на Швеция трябва да нараснат до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в срок до 2030 година, заявява в разпространен днес доклад парламентарна комисия, предаде Ройтерс. Агенцията пояснява, че страната се преустройва военно, откакто миналия месец стана 32-рият пълноправен член на НАТО.
Комисията се състои от представители на всички политически сили в шведския парламент и затова е много вероятно препоръките в доклада ѝ да бъдат изпълнени.
По груби изчисления военните разходи на Швеция са се удвоили от 2020 г. насам, като през настоящата 2024 г. вече са около 120 милиарда шведски крони (11 милиарда долара), отбелязва Ройтерс, допълвайки, че според правителството тази година страната ще изпълни препоръката на НАТО да изразходва за отбрана най-малко два процента от БВП.
Като повечето страни от Запада Швеция постепенно намаляваше изразходваните средства в областта на отбраната след края на Студената война преди около три десетилетия, но военните вложения отново започнаха да растат, след като Русия незаконно анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г.
Ройтерс отбелязва още, че Швеция отново е въвела срочната военна служба, сдобила се е с американски ракетни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" и укрепва своите сухопътни, военновъздушни и военноморски сили. Освен това Швеция ще получи две нови подводници.

c