Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Шри Ланка продължава мащабна операция за борба с наркотиците въпреки критиките на ООН, свързани с нарушения на човешките права

Шри Ланка заяви днес, че е решена да продължи мащабната си операция за борба с наркотиците въпреки обвиненията на ООН, че някои от десетките хиляди арестувани са били измъчвани, предаде Франс прес.
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза миналата седмица, че операция "Юктия" ("Справедливост" на синхалски език  бел.ред.) е довела до редица случаи на полицейско насилие от началото ѝ през декември.
Министърът на вътрешната сигурност на Шри Ланка Тиран Алес обясни на пресконференция в Коломбо, че не е убеден в истинността на тези обвинения и че операцията отговаря на висшите интереси на страната.
"Върховният комисариат по правата на човека трябва да ни каже: "Добре, ето ги инцидентите и представете отговорите си", каза министърът и добави: "Те могат да публикуват комюникета, но аз няма да прекъсна тази операция".
"Знаем, че правим нещо добро за децата на тази страна, за жените на тази страна", отбеляза той.
ООН представи обвинения в незаконни обиски, произволни арести и задържания, малтретиране, събличания на публично място и мъчения при задържане от страна на силите за сигурност.
Според Алес само около една десета от повече от 40 000 души, арестувани до момента в рамките на операцията за борба с наркотиците, са били задържани, а останалите са били освободени под гаранция и обвинени в притежание на наркотици.
Според него операцията е довела до значително намаляване на разпространението на наркотици от декември насам.
Местните активисти за правата на човека обвиняват полицията, че арестува хора, употребяващи наркотици, и дребни трафиканти, без да преследва големите босове.
Властите посочват, че островната държава се използва като транзитен пункт за трафик на наркотици. По данни на полицията в рамките на тази операция вече са иззети около 800 кг наркотици, включително 340 кг канабис и 70 кг хероин.
По-рано Тюрк призова правителството на Шри Ланка да преразгледа операцията и да даде приоритет на подход, съобразен с правата на човека.
 

c