Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Сергей Лавров очаква през октомври БРИКС да приемат "значим пакет от решения на най-високо равнище“

Русия очаква до срещата на върха на БРИКС, която ще се проведе в Казан през октомври следващата година, да бъде приет "значим пакет от решения на най-високо равнище", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
"Нашето председателство на БРИКС ще се проведе под мотото "Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност", каза Лавров на заседание на комисията на Генералния съвет на партия "Единна Русия" по въпросите на международното сътрудничество и подкрепата за руснаците в чужбина.
Той коментира и позицията на новоизбрания президент на Аржентина Хавиер Милей, че страната му се отказва от инициативата за присъединяването си към БРИКС. "Аржентина вече си е взела почивка за размисъл, но интересът на Латинска Америка към нашето обединение е много силен. С включването на нови членове работата ще стане по-многостранна", посочи министърът.
В БРИКС членуват Русия, Бразилия, Индия, Китай и Република Южна Африка. На срещата на върха в Йоханесбург през август беше обявено, че Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще бъдат поканени да станат пълноправни членове на организацията от 1 януари 2024 г.
Междувременно пресцентърът на руското външно министерство съобщи, че утре Лавров ще разговаря с индийския си колега Субрахманям Джайшанкар в Москва, допълва Ройтерс. Консултациите им ще засегнат теми като двустранните връзки, конфликтите в Украйна и Газа и въпроси, свързани с БРИКС, се казва в изявлението на дипломатическото ведомство.

c