Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Седмицата на камерната музика в Добрич ще предложи високо изпълнителско майсторство

Фестивалът от 23 до 26 април се посвещава на 100 години от рождението на именития български композитор, диригент и новатор проф. Константин Илиев /1924 г. - 1988 г./

На 23 април в 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“ се открива Седмицата на камерната музика „Константин Илиев“ - очакваният и любим на почитателите на класическата музика фестивал в Добрич. Той ще се проведе в 4 поредни вечери, наситени с високо изпълнителско майсторство. Всички концерти са в Концертна зала „Добрич“ с начален час 18.30 ч.

Първият концерт е на Български камерен оркестър – Добрич с диригент АртоЧифчиян и солисти Янко Маринов – орган, и Зорница Спиридонова - тимпани.

Добричкият оркестър е създаден 5 години след закриването на Симфоничния оркестър в града, през 1968 г., под името Толбухински камерен оркестър. В началото работи с гостуващите диригенти проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др.

През 1972 г. неговото ръководство поема Йордан Дафов с подкрепата на проф. Константин Илиев. Оркестърът се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната.През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и турнета в цяла  Европа. Гостуват изявени диригенти като Константин Илиев, Васил Казанджиев, Емил Табаков, Милко Коларов, Пламен Джуров и др. Като солисти се изявяват Минчо Минчев, Георги Бадев, Стойка Миланова, Антон Диков и др.

През 1990 г. оркестърът приема името Български камерен оркестър - Добрич. Продължава активната си концертна дейност като прибавя нова географска територия за изявите си - Азия.Паралелно с  това развива и активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. Оркестърът концертира и в Испания, Япония и Южна Корея.

От 1997 до 2001 г. работи с диригентите Алексей Измирлиев, Евгени Димитров, Виктор Майер, Димитър Караминков.  От 2005 г. до 2020 г. диригент на оркестъра е Алексей Измирлиев.

В периода 2020 г. – 2021 г. е Иван Янакиев.

В момента съставът се ръководи от диригента АртоЧифчиян – носител на „Кристална лира“ от СБМТД. Традиционното му участие в ежегодните издания на международния фестивал Седмица на камерната музика „Константин Илиев“ в Добрич е не само представяне като домакин, но и изпълненията му са блестящ начин за предаване на авторовите послания в звукови картини.

Този фестивал е с непреходно  значение за развитието на културния живот в Добрич. Още повече, че Йордан Дафов заедно със Захари Медникаров - диригент на Детския хор и с подкрепата на Константин Илиев поставят началото на Седмица на камерната музика.

В богатия концертен живот на оркестъра са солирали известни и млади изпълнители, академични професори и изгряващи таланти. Оркестърът дава възможност за изява на млади диригенти и имена от диригентския подиум като: Емил Табаков, Григор Паликаров, Иван Спасов, Деян Павлов, Мартин Зигхарт.

Оркестърът е два пъти носител на „Златна лира“, 1985 г. и 2018 г. от СБМТД. Богатата творческа дейност намира израз и в осъществяването насъвместни творчески проекти с различни формации: с Духов оркестър – Добрич, с хор „Добруджански звуци“, концерти с оркестър и орган и др. Реализират се и музикално поетични спектакли – „Стихове и струни“, „Седемте последни думи, казани от Христос на кръста“. Български камерен оркестър – Добрич се представи блестящо на Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“, 2022 г. Редовно е канен и в BalchikClassicDays - друг престижен фестивал за класическа музика. С голям успех бе и участието му в Международния фестивал „Дни на камерната музика“ Габрово.

Разнообразният репертоар и високият професионализъм на оркестрантите, предоставяната възможност за гост-солисти и гост-диригенти са оценени и от журито на класацията на БНР „Музикант на годината“, 2023 – където е номиниран за Ансамбъл на годината.

Програма:

Панчо Владигеров /1899-1978/ - Дивертименто

125 г. от рождението на композитора

Константин Илиев /1924-1988/ - Струнен квартет № 1, първа част

100 г. от рождението на композитора

Франсис Пуленк /1899-1963/ - Концерт за орган, тимпани и струнен оркестър

125 г. от рождението на композитора

Солисти: Янко Маринов – орган и Зорница Спиридонова - тимпани

АрамХачатурян /1903-1978/ - Адажио из балета „Спартак“

АрамХачатурян /1903-1978/ - Танц със саби из балета „Гаяне“

c