Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Седмица, посветена на 146 години от Освобождението на Търговище, ще има в Историческия музей в града

Седмица, посветена на 146 години от Освобождението на Търговище, ще има в Регионалния исторически музей (РИМ) в града. На 29 януари жителите на областния град ще си припомнят събитията от мразовития ден от преди 146 години, когато Ески Джумая (днес Търговище) е освободен. 
От 22 до 26 януари т.г. Музейният образователен център ще отвори врати, за да посрещне ученици от пети до осми клас. Ако историята на родния край не ви е безразлична, елате да научите различни факти за личности и събития от миналото, призовават от екипа на РИМ.
Често чуваме да казват, че свободата е най-голямата човешка ценност. Но какво означава да си свободен? А защо думата Освобождение пишем с главна буква? Знаем ли защо клането, предшестващо свободата в Ески Джумая, можем да сравним само с Баташкото и защо наричаме боевете при село Светлен „Малката Шипка“, къде се намира „Морената“ и кой е последният жив опълченец или каква е историята на оцелелите къщи в квартал „Вароша“? На всички тези въпроси са подготвили отговори музейните специалисти, за са обогатят познанията на децата и за разпалят у тях патриотични чувства. 
Предизвикателство се отправя и към учителите – заедно с учениците да се включат в новата образователна програма „Пътят към свободата“. Символични домакини ще бъдат музейният педагог Маргарита Зидарова и уредникът в културната институция Николай Ставрев. Те отговарят и за предварителното записване за участие в седмицата. 

c