Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Съвместна изложба на художниците Енчо Ганковски и Василена Ганковска се открива в троянската галерия „Серякова къща“ на 11 юни

Съвместна  изложба на художниците Енчо Ганковски и Василена Ганковска се открива в троянската галерия „Серякова къща“ на 11 юни, съобщи за БТА Мариела Шошкова, уредник в галерията.
„Общото в изложбата между Василена и Енчо Ганковски е, че и двамата ще се представят основно с керамика. Енчо отдавна е познат със своите керамични пана и декоративни чинии и форми, в които освен модерно звучене намира отзвук и естетиката на народното изкуство. Василена ще представи и няколко от своите урбанистични пейзажи, в които се занимава с различните аспекти на градския живот, свободното време и работата в техните пространства“, разказа Шошкова.
Енчо Ганковски е дългогодишен преподавател в средното художествено училище по приложни изкуства  в Троян, учител на поколения троянски художници-керамици и почетен гражданин на Троян. Ганковски е и дългогодишен председател на Дружеството на троянските художници.
Има 20 самостоятелни изложби и участия в над 50 общи изложби в България, Египет, Литва, Германия, Франция и др. Изработени от него декоративно-монументални фасадни и интериорни пана украсяват представителни и обществени сгради в много български градове като София, Плевен, Панагюрище, Ловеч, Троян и др.
Василена Ганковска е живее и работи във Виена от 2001 г. Завършва „Изящни изкуства“ в Академията за изящни изкуства във Виена и „Керамика“ в Националната художествена академия в София.
Има многобройни изложби и награди, във Виена, Берлин, София и Лос Анджелис и др. Нейни произведения са част от колекциите на Софийска градска художествена галерия, Национален дарителски фонд „13 Века България“, колекцията на Европейския парламент, Артотеката на Федералното правителство на Австрия, колекцията към Градския музей на Виена и редица частни международни колекции. 

c