Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Саудитска Арабия пое председателството на Комисията по статута на жените към ООН

ООН избра Саудитска Арабия за председател на своята Комисия по статута на жените (КСЖ), предаде ДПА.
Страните членки в КСЖ единодушно избраха саудитския посланик Абдулазис Алуасил за председател на следващата сесия на Комисията. Мандатът му ще продължи една година.
Правозащитната организация „Амнести Интернешънъл“ заяви, че е шокирана от избора. Саудитска Арабия е абсолютна монархия, в която кралското семейство управлява при ултраконсервативно тълкуване на исляма. Страната се класира на 132-ро място от 146 страни в доклада на Световния икономически форум за 2023 г. за равенството на половете.
„Това е шок за нас, макар и да не е изненада“, заяви Натали Венгер, представителка на  „Амнести интернешънъл Швейцария“.
Според нея Рияд харчи големи средства за имиджова кампания, за да се представи като модерна държава, „но тези действия са лишени от съдържание“. Тя посочи, че в кралството правата на жените постоянно се нарушават.
Страните, които са председатели на комисиите на ООН трябва да дават пример, заяви Венгер. „Затова смятаме това председателство за трагедия“, допълни тя.
По време на заседанието на комисията настоящият ѝ председател от Филипините представи саудитския посланик като единствен кандидат. „Да приема ли, че комисията иска да избере единодушно негово превъзходителство Абдулазис Алуасил от Саудитска Арабия за председател на 69-та сесия на комисията?“, попита той представителите на 45-те страни членки. „Не чувам възражения, затова е решено“, заключи той, след което последваха  кратки аплодисменти.

c