Понеделник, 06 май 2024

06.05.2024

Последвайте ни

Сътрудникът на германски евродепутат, заподозрян в шпионаж в полза на Китай, остава в ареста

Сътрудникът на крайнодесния германски депутат от Европейския парламент Максимилиан Кра остава в ареста по подозрение, че е шпионирал в полза на Китай, съобщи тази сутрин германската Федерална прокуратура, цитирана от ДПА.
Според говорителка на прокуратурата съдия-следовател е издал заповед за арест на сътрудника на Кра. Той е обвинен, че е действал като агент на чужда тайна служба.
Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от Европейския парламент на Китай.
Федералните прокурори съобщиха за ареста му в Дрезден вчера, без да споменават името на Кра, който е водещият кандидат на „Алтернатива за Германия“ на предстоящите европейски избори. Прокурорите заявиха, че заподозряният е шпионирал и китайски опозиционери в Германия.
Кра е член на комисиите по международна търговия, както и на подкомисиите по правата на човека и по сигурността и отбраната, а също така е част от делегацията на Европейския парламент за връзки със САЩ.
Прокурорите съобщиха, че заподозряният е бил задържан от полицията в Дрезден, провинция Саксония, в понеделник. Апартаментите на обвиняемия са били претърсени.  

c