Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

"Състояние на цвета" на Яна Костадинова гостува в Добрич в израз на творческа смелост

Художествената галерия в Добрич ще представи изложба-живопис на проф. д-р Яна Костадинова, озаглавена "Състояние на цвета" на 11 април от 17:30 часа.

Изложбата "Състояние на цвета" носи със себе си силното изявление на Яна Костадинова като художник, който изследва дълбоко вътрешните си сътресения и превръща емоциите си във впечатляващи образи на платно. В нейните творби цветовете не са просто елементи на изображението, а са съблазнителни носители на настроения и състояния. Както самата творческа душа на Костадинова изразява: "Когато сезоните се сменят. Когато дните идват и си отиват, за да оставят следа върху платното на спомените. Когато времето върви все напред, а капиталът, който оставя след себе си, е творческа смелост. Когато погледът е настроение, защото всяка гледка е емоция. Когато изразът е по-голям от думите. Когато цветът е точката, в която мозъкът се слива с Вселената." Това е нейният начин да изрази вълнението и интензивността на вътрешните си битки и радости, като ги превръща във вечни образи на платно.

"Състояние на цвета" представя гледка във въображаемата реалност, където цветовете се състезават, за да намерят своята истинска същност и да разкрият чистотата на израза си. Всяко произведение на изложбата е призив към зрителя да изследва дълбоките смисли и чувства, които се крият зад ярките платнове. Това е пътешествие през естетиката и емоцията, което само изкуството може да предложи.

Изложбата "Състояние на цвета" на Яна Костадинова ще бъде отворена за посещение до 30 април 2024 година в Художествената галерия в Добрич. Всички любители на изкуството са поканени да се потопят в магията на цветовете и емоциите, които те носят.

Проф. д-р Яна Костадинова е родена на 9 януари 1972 г. През 1996 г. завършва специалност „Сценография” в Националната художествена академия. Ръководител е на катедра „Мода”  на НХА с дисциплини „История на костюма”, „Стил и мода”. Тя е доктор по изкуствознание и изобразителни изкуства.  Има богата биография като сценограф на театрални постановки  – част от тях са реализирани на сцената на Пловдивския драматичен театър, работила е и за Варненския театър, НАТФИЗ „Кръстю Сарафов”, Добричкия театър.  Има множество самостоятелни изложби, както и участия в биеналета и значими международни изложби и форуми.

c