Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

САЩ наложиха санкции на организации, набиращи средства за еврейски заселници на Западния бряг

Съединените щати наложиха днес санкции на две организации, помагали в събирането на десетки хиляди долари за двама екстремисти на Западния бряг, които вече са обект на санкции от страна на САЩ, съобщи днес американското министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.
Преди това Вашингтон санкционира петима заселници на Западния бряг, като целта беше да накажат лошото поведение на израелските заселници на окупирания Западен бряг, където палестинците предвиждат създаването на бъдеща държава.
Едната от организациите - фондация "Хебронска планина", стартира онлайн кампания за набиране на средства, която е събрала 140 000 долара за заселника Инон Леви, съобщи американското министерство на финансите. На 1 февруари той беше подложен на санкционии за това, че е ръководил група заселници, които нападнали мирни палестинци и бедуини, опожарили са техни ниви и са унищожили имуществото им.
Министерството заяви, че втората организация - фондацията "Шлом Асирайч", е събрала 31 000 долара на уебсайт за групово финансиране за Давид Хай Хаздай, който според САЩ е инициирал и ръководил размирици, включващи подпалване на превозни средства и сгради и нанасяне на материални щети в Хувара, в резултат на което е загинал палестински гражданин.
"Подобни действия на тези организации подкопават мира, сигурността и стабилността на Западния бряг. Ще продължим да използваме нашите инструменти, за да държим виновните лица отговорни", заяви заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо.
Министерството на финансите включи днес в списъка със санкционирани и Бен-Цион Гопщайн, основател и лидер на дясната група "Лехава", която се противопоставя на асимилацията на евреите с неевреи. Министерството на финансите заяви, че членовете на "Лехава" "са участвали в насилие, включително нападения над палестински мирни граждани".

c