Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

САБА: Йеменският премиер прие специалния пратеник на САЩ в Йемен

Йеменският премиер Маин Абдулмалик Саид прие специалния пратеник на САЩ в Йемен Тим Лендъркинг и посланика на САЩ Стивън Фeйгин, с които обсъди последните събития в страната и усилията на ООН, международната общност и региона за укрепване на мирния процес, предаде йеменската новинарска агенция САБА.
На срещата бяха обсъдени последните събития в окупираните палестински територии в условията на продължаващата геноцидна война с Израел и последиците за шансовете за мир и регионалната стабилност, както и продължаващите терористични заплахи от страна на хусите за сигурността на морското корабоплаване и тяхното въздействие върху регионалната и международната сигурност и мир.
На срещата бяха обсъдени усилията на правителството за облекчаване на хуманитарните страдания на йеменския народ във връзка с предизвиканата от хусите война, осъществяване на икономически и финансови реформи, както и необходимата международна подкрепа за тези усилия.
Премиерът потвърди твърдата позиция на правителството за постигане на справедлив мир въз основа на трите договорени точки и упражняването на натиск върху хусите за сериозно взаимодействие с мирните инициативи и мерките за подобряване на условията на живот и икономическите условия на йеменския народ.
От своя страна пратеникът на САЩ в Йемен потвърди позицията на страната си в подкрепа на правителството и неговите мерки, насочени към облекчаване на страданията на йеменския народ. Той изтъкна усилията на правителството въпреки сложните предизвикателства, както и стремежа му към постигане на мир и положително взаимодействие с регионалните, ООН и международните усилия.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и САБА)

c