Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

С проект за 1,4 млн. лв. фирма „Никос“ от Добрич въвежда нови технологии в производството

„Никос Хранинженеринг" ООД от Добрич спечели проект на стойност 1 400 000 лева по процедура Технологична модернизация в предприятието, финансирана от  Националния план за възстановяване и устойчивост.

Основната му цел  е повишаване на ефективността на производствените процеси, ръст на производителността, намаляване на разходите и разширяване на дейността на компанията.

За целта компанията ще закупи нови технологии с акцент върху цифровизацията на производствените процеси с оглед на разширяване на производствения капацитет за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост, посредством въвеждане в експлоатация на машина за лазерно рязане на тръби, CNC хидравлична абкант преса и последно поколение автоматична система за съхранение на листов материал.

Дейностите по проекта са съобразени с изискванията на принципа за „ненанасяне на значителни вреди“ върху околната среда и допринася за екологичния преход на страната. 

С реализацията на проекта се очаква да се възстанови икономическия потенциал на компанията от периода преди COVID пандемията и създаване на условия за растеж и развитието му чрез цифровизация на производствените процеси с цел разширяване на дейността му.

Фирмата работи в сферата на машиностроенето, специализирала се е в производството на оборудване за хранително-вкусовата промишленост, основно за млекопреработка.

Голяма част от продукцията е предназначена за износ. През последните години се експортира 95-98 % от произведеното от добричката фирма.  Тя има трайно присъствие на континентите извън Европа. Работи почти на целия африкански континент, също и в Азия – Близкия Изток и Централна Азия, в Далечния Изток навлиза сега. Има клиенти и в Европа, но те не съставляват съществен дял от общите продажби и обороти. Работи също в Северна и Южна Америка.

c