Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

С много награди приключи първият Национален фестивал на читалищните хорове в Добрич (СНИМКИ)

Много отличия получиха участниците в първия Национален фестивал на читалищните хорове и вокални групи. Награждаването се състоя снощи в пиано бар „Акцент“ в Добрич.

Журито с председател Славил Димитров – диригент и председател на Българския хоров съюз, и членове Петя Колева – продуцент, вокален педагог и артистичен директор на „Ла Кахита Музикал де Малага“, Ценко Минкин – композитор и председател на Съюза на българските композитори (СБК), и Силва Налбантян-Хачерян – представител на Министерството на културата, класира единадесет групи и трима индивидуални изпълнители в общо седем категории.

В категория „Смесени хорове“ първото място бе присъдено на „Черноморски звуци“ от Балчик, второто – на „Добрич“ от областния град, а третото – на „Седянка“ от Силистра.

Първа награда в категорията „Дамски хорове“ грабна Дамска камерна формация „Music & Joy“ от Балчик, а втора – хор „Свети Георги“ от Тервел.

Детска вокална студия „Music & Joy“ от Балчик зае второ място в категорията „Детски хорове“. Първа награда не бе присъдена.

Женски народен хор „Керала“ от Провадия стана първи в категорията „Фолклорни хорове“, следван от Сборна фолклорна формация от Шабла.

В категория „Популярни песни и шлагери“ първо и второ място заеха съответно Група за популярни песни – Балчик и Група за стари градски песни и шлагери от град Силистра.

Бандата „Sunlight“ от Провадия спечели отличие в категория „Вокално-инструментални групи“ и покана от музикалния продуцент Петя Колева за концерт в испанския град Малага.

В категория „Индивидуални изпълнители“ също не бе присъдена първа награда. Второто място си поделиха Мария Жайворонок от Украйна, която изпълни песента „Ах, морето“, и Йордан Георгиев от Силистра. Трета награда грабна Анна Борисова, също от Силистра.

Председателят на СБК Ценко Минкин връчи и две специални награди – за най-добро изпълнение на песен от български композитор на Смесен хор „Черноморски звуци“ от Балчик и за популяризиране на българското музикално изкуство – на Смесен хор „Добрич“.

Петя Колева благодари на всички участници за положения труд. Вдъхновяващо е, че ви има, че правите това, което правите, и че се забавлявате. Особената ми благодарност е към най-възрастните участници на този фестивал, защото благодарение на предните поколения ние в момента можем да пеем, да танцуваме и да имаме традиции, каза тя.

Своята признателност изрази и Ценко Минкин. „Благодаря на всички вас, които правите музиката на българската земя да звучи и днес с гордост можем да изпеем „Родна песен нас навек ни свързва“. Желая ви светли бъднини във вашето поприще – не само житейско, но и творческо, и бих искал все повече да се виждаме с песен на уста“, каза той.  

Националният фестивал на читалищните хорове и вокални групи се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското художествено творчество. Организатор е Сдружение „Смесен хор Добрич“ със съдействието на Община град Добрич и Народно читалище „Добрич-2017“.

 

 

 

c