Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Националният фестивал на читалищните хорове стартира днес в Добрич (видео)

В концертната зала на Младежкия център в Добрич стартира Националният фестивал на читалищните хорове, вокални групи и гост изпълнители от Украйна.

Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското художествено творчество. Организатор е Сдружение „Смесен хор Добрич“ с любезното съдействие на Община град Добрич и НЧ „Добрич-2017“.

Конкурсната програма се провежда днес и утре от 17 часа. Утре (29 април) от 20.00 ч. в пиано-бар „Акцент“ ще се проведат награждаване и галаконцерт.

На 30 април от 10.00 ч. в библиотеката на Народно читалище „Добрич – 2017 г.“, ще се проведе организационен семинар.

Участниците са 11 изпълнители и групи от България и Украйна. Те биват оценявани в три различни категории – за хорове, вокални групи и индивидуални изпълнения.В края на фестивала от Съюза на българските композитори ще бъде връчена специална награда за изпълнение на българска песен.

Журито, което оценява изпълненията, се ръководи от диригента Славил Димитров, който е председател на Българския хоров съюз. Членовете на журито са също композитора Ценко Минкин, който е председател на СБК, представителят на Министерството на културата Силва Налбантян-Хачерян и вокалният педагог и продуцент Петя Колева. Всеки участник ще получи грамота за участие, а първите трима от всяка категория ще бъдат наградени с плакет.

Николай Нейчев представи 5-те формации, които днес се представиха на сцената, сред които имаше представители от Добрич, сборна група от Шабла, Силистра, Балчик и Тервел. Утре ще има преобладаващо представителство от Балчик, но и от Провадия и Силистра.

Регламентът на фестивала предвижда всеки един от хоровете да представя шест песни, а през утрешния ден по пет.

Концертът започна първата българска песен, посветена на Ген. Иван Колев по музика на Бисер Михайлов и текст на добричлия в изпълнение на Смесен хор “Добрич”.

c