Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

С изложба ЧОУ "Мария Монтесори" и ЧПГТП "Райко Цончев" отбелязаха свободата на Добрич

Изложбата „И сложиха главите си за Отечеството” на Регионалния исторически музей е по повод 146 години от освобождението на град Добрич

Изложба „И сложиха главите си за Отечеството” беше открита във фоайето на ЧОУ "Мария Монтесори" и ЧПГТП "Райко Цончев" по повод 146 години от освобождението на град Добрич.

Експозиционните табла са подготвени от Регионален исторически музей – Добрич. С тях се проследява съпротивата срещу османската власт в Добруджа през 19-и век, хайдушкото движение, участието на добруджанци в национално-освободителните борби и Ботевата чета, Българското опълчение и Руско-турската освободителна война.

Реконструктори от Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк" представиха пред учениците от двете добрички училища униформи, въоръжение и снаряжение от Руско-турската война 1877-78 г. Децата бяха удивени да видят на живо и да научат любопитни факти за опълченци, казаци, башибозуци и турски аскер. До тях беше и млада девойка в българска народна носия.

Представени бяха най-масовата пушка в османската армия - "Пибоди-Мартини", също пушка "Манлихер", револвер “Гасер”, какъвто е имал и Левски, ятаган и саби. За финал учениците имаха възможност да наблюдават виртуозност в боравенето със саби, което предизвика бурни аплодисменти.

Със сигурност докосването до историята на Добруджа и на България от края на XIX век развълнува младите сърца и е оставило следа, провокирайки младите хора да научат повече за българската история, да обогатят своята историческа култура и да обичат своя роден край и да се гордеят, че са българи.

Снимки - Живко Марков, РИМ-Добрич

Ралица Маринова, ЧОУ " Мария Монтесори"

c