Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Руският министър на отбраната е докладвал на Путин за щетите по десантния кораб "Новочеркаск" след украинската атака

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за щетите, нанесени днес на големия руски десантен кораб "Новочеркаск", предаде Ройтерс, като се позова на официално изявление от Кремъл.
Военният плавателен съд бе поразен в базата на руския Черноморски флот в пристанищния град Феодосия на анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров.
"Министърът на отбраната Шойгу докладва на Владимир Путин за удара на въоръжените сили на Украйна по Феодосия и за щетите, нанесени на големия десантен кораб "Новочеркаск", заяви прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.
Руското министерство на отбраната допълва, че в при отблъскването на атаката системите му ПВО са унищожили два бойни самолета "Су-24" на украинската тактическа авиация.
В същото време броят на пострадалите във Феодосия е нараснал до 4 души, съобщиха назначените от Русия власти в Крим. Един човек е загинал.
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да удостовери данните чрез независим източник.  
Междувременно Шойгу заяви, че руските сили завземат нови територии в Украйна, а контранастъплението на Киев е било успешно предотвратено.
"Върховният главнокомандващ оцени високо работата на ръководството и на личния състав на министерството на отбраната", каза още Шойгу, визирайки президента Путин. "Основните ни усилия през отиващата си година бяха съсредоточени в изпълнение на целите на специалната военна операция. Главната от тях бе да провалим гръмко обявеното от Украйна и натовските ѝ съюзници контранастъпление. Тази задача бе успешно изпълнена", допълни Шойгу, цитиран от Ройтерс.
 

c