Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

Руските сили са екзекутирали от декември най-малко 20 украински войници според хуманитарна организация

Руските въоръжени сили вероятно са екзекутирали от декември 2023 г. най-малко 15 украински войници, опитали се да се предадат, и още шестима, които са се предавали или са се предали. Данните са от публикуван днес доклад на правозащитната организация "Хюман райтс уоч", която призова случаите да бъдат разследвани като военни престъпления, съобщи Укринформ. 
"Екзекуцията или убийството на предаващи се или ранени са изрично забранени според международното хуманитарно право", заяви Белкис Виле, специалист по кризи и конфликти в "Хюман райтс уоч".
Според доклада организацията е разследвала екзекуцията на най-малко 12 украински войници, като е проверявала и анализирала кадри, заснети с дронове и публикувани в социалните мрежи.
"При тези случаи войниците са показали ясно намерението си да се предадат и тъй като вече не взимат участие в бойните действия, то те са извън строя и не са легитимна мишена според международното хуманитарно право и законите на войната", твърди "Хюман райтс уоч".
По данни на организацията при един от разследваните случаи проверени кадри от дрон, широкоразпространени онлайн, показват как най-малко седем украински войници излизат от землянка, свалят бронежилетките си, поне един войник сваля каската си и всички лежат с лице надолу, докато петима руски войници насочват оръжията си към тях. 
"Руските войници се разпознават по отличителните червени ленти около ръцете и краката. Трима руски военнослужещи стрелят към предалите се украински войници отзад и от двете страни", пише в доклада. 
Освен това Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна е документирала екзекуциите на 15 украински военнопленници от редовната руска армия и от групировката "Вагнер" през първата година след инвазията.
В доклад, обхващащ периода от февруари до юли 2023 г., ООН документира екзекуцията на шестима украински военнопленници. В последващ документ от март 2024 г. са установени екзекуциите на най-малко 32 пленени украински военнослужещи.
На 22 април организацията "Хюман Райтс Уоч" е изпратила до руския министър на отбраната Сергей Шойгу писмо, в което е поискала подробна информация за описаните по-горе случаи, както и за всички заповеди към руските сили да убиват, вместо да залавят предаващите се украински войници. Тя обаче не е получила отговор.

c