Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Руски съд отхвърли поредната жалба на обвинения в шпионаж американски журналиста Еван Гершкович срещу предварителното му задържане

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж, предаде Ройтерс.
Трийсет и две годишният Гершкович стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война насам. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година.
Гершкович, "Уолстрийт джърнъл" и американското правителство отричат обвиненията.
Все още не е определена дата за съдебния процес срещу него. Миналия месец задържането му беше удължено с три месеца до 30 юни. 
На съдебното изслушването миналия месец не бяха допуснати журналисти. Днес обаче представители на медиите получиха разрешение да снимат Гершкович, който стоеше зад стъклени заграждения в съдебната зала и се усмихваше на колегите си.
Президентът Владимир Путин заяви, че в даден момент Гершкович може да бъде разменен за руски затворник, държан в чужбина, но засега не е сключено подобно споразумение.  

c