Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Руската държавна банка "Новикомбанк" откри офис в Хавана

Руската държавна банка "Новикомбанк" заяви, че е станала първата банка от страната, която е открила офис в Куба като част от засилващите се икономически връзки между бившите съюзници от Студената война, предаде Ройтерс.
В изявлението на руската държавна банка се казва, че централната банка на Куба й е издала лиценз на 7 юни. Нямаше незабавен коментар от страна на кубинските власти или централната банка.
"Откриването на представителство на "Новиком" в Република Куба е не само нов етап за банката, но и важна стъпка в руско-кубинските отношения", заявила председателката на борда на директорите Елена Георгиева.
След руското нахлуване в Украйна вече топлите отношения на Москва с управляваната от комунистите карибска държава се засилиха до "стратегическо партньорство", в момента се обсъждат редица възможни инвестиционни проекти в областта на захарта, транспорта и енергетиката, посочва Ройтерс.
Миналата седмица фрегата на руските военноморски сили и атомна подводница акостираха в Хавана - ход, който се възприема като демонстрация на сила от страна на Москва на фона на напрежението със Запада във връзка с конфликта в Украйна, отбелязва Ройтерс.

c