Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Руска правозащитна организация предупреди за влошеното здравословно състояние на затвореният ѝ лидер

Водещата руска правозащитна организация „Мемориал“ предупреди, че здравното състояние на вкарания в затвора неин лидер Олег Орлов се влошава и обвини управата на затвора, че го подлага на нечовешко отношение, съобщи Ройтерс.
Седемдесетгодишният Орлов, лидер на „Мемориал“, която беше сред лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 г., беше осъден миналия месец на две и половина години затвор за „очерняне на въоръжените сили“, след като участва в антивоенни демонстрации и публикува статия, в която заяви, че Русия затъва във фашизъм. След това той обжалва присъдата.
„Мемориал“ съобщи вчера, че здравето на Орлов е пострадало заради това, че го хранят със „сухоежбина“, смесена с гореща вода. Според организацията той също така е бил накаран със съдебна заповед да пътува ежедневно от ареста до съда за прегледи на материалите по обжалването, като се придвижва в неотоплен и опушен полицейски микробус. Според групата не му се позволява постоянен и поверителен достъп до адвокати.
„Постоянните пътувания на Орлов до съда, както и условията на транспортирането и задържането по време на пътуванията заедно представляват жестоко и унизително отношение и нарушават правата на Орлов“, пише в официално оплакване до съда на неговата съдебна защита, публикувано на страницата в интернет на „Мемориал“.
„Настоящата ситуация предизвиква сериозни страхове за живота и здравето на клиента“, пише в документа.
Ройтерс е поискал разяснение по случая от руската затворническа служба.
„Мемориал“, създаден през 1989 г., за да документира нарушения на човешките права в Съветския съюз, осъди делото срещу Орлов като опит „да се заглуши гласът на движението за човешки права в Русия“. По-рано този месец организацията заяви, че властите са поискали на задържания Орлов да подпише декларация, според която е готов да се бие в Украйна, въпреки възрастта си, което той е отказал.

c