Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Русия не признава и смята за абсурдни заповедите за арест на Шойгу и Герасимов, издадени от Международния наказателен съд, заяви Песков

Кремъл определи заповедите за арест, издадени от Международния наказателен съд (МНС) за бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и настоящия началник на Генералния щаб Валерий Герасимов, като „доста абсурдни", предаде ДПА.
"Ние не признаваме юрисдикцията на този съд, не сме членове на неговия статут. Съответно не признаваме тези заповеди", каза Песков пред журналисти.
"Смятаме ги за доста абсурдни, както и предишните две заповеди, които се отнасяха до нашия държавен глава и детския ни омбудсман", добави говорителят на Кремъл.
Във вторник съдът издаде заповедите за арест на Шойгу и Герасимов по обвинения във военни престъпления в Украйна. Според Международния наказателен съд има основателни доказателства, че Шойгу и Герасимов са отговорни за ракетните атаки срещу украинската енергийна мрежа в периода от 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.
Песков също така заяви, че изборът на министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за генерален секретар на НАТО няма да промени отношенията между алианса и Русия.
"Малко вероятно е този избор да е в състояние да промени нещо в общата линия на НАТО и на членовете на Атлантическия алианс, които както поотделно, имаме предвид страните членки, които са под прякото ръководство на Съединените щати, така и заедно, като Северноатлантически алианс, работят с цел стратегическо потискане на Руската федерация", заяви говорителят на Кремъл. Песков определи НАТО като „враг“ на Русия.

c