Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Ройтерс: Колебливото представяне на Байдън в дебатите кара съюзниците на САЩ да се подготвят за завръщане на Тръмп

Колебливото представяне на Джо Байдън в първите предизборни телевизионни дебати снощи породи смайване у международната общност, предаде Ройтерс. То е било последвано от публични призиви към настоящия президент на САЩ да се оттегли и е създало у някои от най-близките американски съюзници очакване за завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, допълни агенцията.
Поддръжниците на Байдън се надяваха снощните дебати да разсеят притесненията, че той е твърде стар за поста, но кадрите, на които той с дрезгав глас се спъва в думите си, са вдъхнали самочувствие на Тръмп, твърдят политици, анализатори и инвеститори, отбелязва Ройтерс.
Вестници по света също са критични, обръща внимание агенцията. Френският "Монд" сравнява Байдън с корабокрушенец. Лявоориентираният британски в. "Мирър" нарича представянето му "осеян с гафове кошмар". Германският "Билд" излезе със заглавие: "Лека нощ, Джо!", а австралийският "Сидни морнинг хералд" написа: "Тръмп схруска Байдън. Демократите не могат да спечелят с Джо".
"Джо Байдън не може да го направи", заяви Матео Ренци, италиански центрист, който беше близък с Демократическата партия на САЩ по време на мандата си на министър-председател на Италия.
Що се отнася до Япония и Южна Корея - едни от най-близките съюзници на САЩ в Азия - отношенията с правителството на Байдън на моменти се обтягаха заради неговите искания за повече пари за военна помощ и заради напрежението в търговските взаимоотношения, посочва Ройтерс. Страни като Япония и Германия започнаха да се подготвят за евентуалното завръщане на Тръмп, докато неговата предизборна кампания набираше скорост.
"Тръмп не победи (в дебата), но Байдън щеше да се разпадне", казва за Ройтерс Кунихико Мияке, бивш японски дипломат, а сега директор по изследванията в мозъчния тръст Институт за международни проучвания на "Канон". "За разлика от времето преди осем години, сега ние, както и други европейски и азиатски съюзници на САЩ, сме много по-подготвени за това, което ни очаква. И все пак Тръмп е непредсказуем", добавя Мияке.
Германският канцлер Олаф Шолц досега приветстваше възможността Байдън да бъде преизбран, но председателката на комисията по отбрана в германския парламент разкритикува представянето на настоящия американски президент в дебатите и призова Демократическата партия да издигне друг кандидат за президент на САЩ.
"Фактът, че човек като Тръмп може да стане президент, защото демократите са неспособни да издигнат силен кандидат срещу него, би бил историческа трагедия и ще я усети целият свят", заяви Мари-Агнес Щрак-Цимерман, депутат от Свободната демократическа партия.
Говорител на Шолц не е коментирал дебатите, но е казал за Ройтерс, че канцлерът цени високо Байдън и никога не е разговарял с Тръмп, тъй като мандатите им не са се засекли.
Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Киър Стармър заяви, че взаимоотношенията на Великобритания със САЩ са крепки и стоят "над отделните личности", посочва Ройтерс.

c