Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Рибари от област Добрич излизат на протест в Българево, подкрепят ги от съседни региони

На протест излизат в събота, 2 септември, от 10,30 часа рибарите от Крайморска Добруджа. Те ще се съберат на изхода на село Българево и ще блокират пътища – международния път Дуранкулак-Варна или пътят за Болата.

Както Про Нюз Добрич писа, напрежението ескалира след призовка за потомствен рибар от Българево, когото го грози акт на стойност от 1000 до 3 000 лева, заради това, че е пуснал лодката си в морето от залива Болата.

„Колеги любители рибари, приятели на морето, от два дни достъпът до морето през залива Болата на лодки и всякакви плавателни съдове се санкционира. Всички ние сме обявени за еко нарушители и престъпници“, заяви хоби риболовецът Виктор Лучиянов.

По думите му „Еко туристите с палатки и автомобили се жалват, че им нарушаваме сладкия сън. Заливът Болата е превърнат в сборище на хора, определящи се за “еко туристи”, разбирайте имат право на всичко да разпъват палатки, кемпери директно върху пясъка, да паркират автомобилите си отново върху пясъка, да ползват всички околни храсти за тоалетна, зловонието е отвратително. Превърнаха любимото място на хората от крайморска Добруджа в “Еко Тоалетна”. Прогониха местната общност с безкрайната си наглост“.  

Полицията състави акт заради пускане на лодка от Болата, рибарите готови да блокират пътища

Той призова всеки да отдели два часа от времето си, за да покаже рибарската общност, че е жива и съществува, че в Добруджа има хора с достойнство, че няма да позволят да им налагат от ”жълтите павета” как да се грижат и пазят това, което майката природа им е предоставила.

„Искаме прекратяване на порочната практика леки автомобили и всякакви превозни средства да паркират върху пясъка, поставяне на палатки и кемпери да бъде във определена зона, но не върху пясъка, да бъдат изградени тоалетни и душове за плажуващите, да се изгради (възстанови ) хелингът за пускане на плавателни съдове“, посочва Лучиянов.

Рибарите настояват до изграждането на такъв да се спре санкционирането на гражданите, желаещи да влизат в морето през залива Болата. Всеки може да присъства с моторно превозно средство, с колесар за лодка или с велосипед.

Очаква се към рибарите от област Добрич да се присъединят и техни колеги от съседните области Варна, Силистра, Шумен, Търговище, Разград и областния център Добрич.

„Очакваме подкрепа от депутатите на област Добрич, от областния управител на Добрич. Искаме всички да чуят, че имаме право да влизаме в морето и никой няма да ни спре“, каза Виктор Лучиянов.

c