Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Резултатите от проведените до момента дискусии в комитети и работни групи на ОИСР по присъединяването на България са окуражаващи, каза Мария Габриел

България е получила положително становище от четири работни групи за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщи в профила си във Фейсбук вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман по време на Световния икономически форум в Давос. Процесът на присъединяване на България към ОИСР и постигнатите резултати са били основният акцент на разговора.
Резултатите от проведените до момента дискусии по присъединяването в комитети и работни групи на ОИСР са окуражаващи, написа още външният министър. България напредва уверено, но не бива да подценяваме предизвикателствата, с които предстои да се срещнем. Полаганите от страната усилия се виждат и оценяват в организацията, допълва Габриел.
По-рано днес външният министър участва в кръглата маса на тема „Макроикономическата перспектива за 2024 г. в три направления: технологични иновации, геополитика и отношенията с Китай, и енергиен преход“, организирана от "Блумбърг". Във фокуса на дискусията бяха основните тенденции в икономиката, международните отношения и развитието на технологиите, написа Мария Габриел във Фейсбук. Отбелязахме, че тази година ще има избори в 40 държави по света, обхващащи над 3,2 милиарда души.
Мария Габриел уточни, че към всеки от участниците е бил поставен въпрос как се позиционира страната или организацията им спрямо глобалните предизвикателства и перспективите за 2024 г.  Габриел е отправила три ключови послания – че България е фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа. С влизането ни в Шенген допринасяме за това заедно по-добре да адресираме днешните предизвикателства. Поставих акцент и върху енергийната сигурност и ролята на България, допълва външният министър. 
На второ място страната ни може да бъде регионален иновационен лидер чрез инвестиции в образованието, науката и иновациите. Като пример за технологичен напредък е бил даден институтът INSAIT, както и компаниите Dronamics и EnduroSat, които показват България като атрактивна дестинация за инвестиции и таланти. И на трето място за България са важни международните партньорства. За да отговорим на глобалните предизвикателства, сред които и енергийната сигурност, са важни стратегическите партньорства както с традиционни партньори като САЩ и Обединеното Кралство, така и с нови като Япония, Индия, Африка и Близкия изток, написа още Мария Габриел. 
Във вторник вицепремиерът се срещна с помощник държавния секретар на САЩ Джеймс О'Брайън в рамките на Световния икономически форум в Давос. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Във фокуса на срещата бе стратегическият диалог между България и САЩ и общи подходи към глобални и регионални проблеми. 
 

c