Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Ремонтът: Живеещите в центъра на Добрич се опасяват от последствията от подмяната на дървета

Живеещи в центъра на град Добрич се опасяват от последствията от планираната подмяна на голяма част от дърветата по централната пешеходна част, стана ясно по време на среща между гражданите, проектантския екип и Община град Добрич.

Притесненията са за това, че сегашните големи дървета ще бъдат заменени с нови по-малки дървета, от което ще намалее сянката и пространствата около жилищните пространства ще станат по-неприветливи.

Те попитаха дали има начин да бъдат запазени по-голяма част от дърветата или да бъдат заменени поетапно.

Ландшафтен архитект Ивелина Радилова от екипа на проектантите обясни, че  целта на засаждането на дървета в града е те да подобряват условията за гражданите и жизнената среда, а не “вековни дървета по 100 метра високи и с диаметър от 3 метра”. Тя обясни, че премахнатите дървета ще са 74, като в това число влизат всички дървета, които са в тясната част на пешеходната зона - от ПГТ “П. Яворов” до Стара къща. Причината е, че при ремонта през 2014 година са сериозно засегнати кореновите системи на дърветата, независимо, че изглеждат зелени.

От Общината обясниха, че поетапната подмяна  е възможна, но ще бъде по-скъпа, защото ще трябва да се наема техника многократно, както и да се извършва подмнята при вече изграден нов център.

Гражданите настояха да разберат дали е правена оценка и какво е констатирал анализът на дърветата по центъра. От Общината отговориха, че през 2022 година от фондация "Едно дърво" е направена много подробна оценка, заедно с фотодокументация. Извършена е  от ландшафтни архитекти и лесовъд.

На въпрос колко от дърветат ще бъдат отрязани поради болест или изсъхване Ивелина Радилова обясни, че през тази година 4 дървета са с признаци на влошаване като липсва разлистване и съответно засушаване.

“Има дървета, които по външни признаци са в много добро състояние, но бих искала да обърна внимание, че, освен състоянието на дърветата и на всяко конкретно дърво има много други неща, с които трябва да се съобразим. Не искаме да се вложат огромни средства и след 5-10 години да имаме разбита настилка”, обясни тя. 

Като част от проблемите зам.-кметът инж. Пенчо Керванов изтъкна, че кореновата система нарушава канализацията и подземните комуникации по централната улица в града, обясни инж. Пенчо Керванов, зам.-кмет в Община град Добрич.

c