Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Ремонтът на центъра на Добрич започва в началото на април, съобщи кметът Йорданов

От профила си във фейсбук кметът на Добрич Йордан Йорданов обяви, че ремонтът на центъра започва в първите 15 дни на април.

Във видеозапис той обясни, че инфраструктурни проекти, които изискват изграждане на вик и елсистема, не е добре да бъдат правени през зимните месеци. В проекта за новата пешеходна зона ще се изгради ново трасе на площадното осветление и нова поливна система.

Досега поливането е било с водоноски, а сега ще е с нова поливна система, която ще достига до всяко дърво и зелена зона на центъра. Приключихме с водоноските, каза кметът. Обясни, че предстои да се изгради нова система, която да захрани осветлението.

„Уличното осветление е планирано да бъде доста по-мощно, за да осигури по-добра осветеност. Старите стълбове, които са здрави и в добро техническо състояние, ще използваме на по-подходящи места. Големите бетонни кошчета, които са нови и здрави, също ще се използват“, казва кметът.

Във връзка с идеите за използване на старите плочки той посочи, че „За жалост, старите плочки не могат да се използват. Те са над 80% строшени и няма как да се вадят една по една малко останалите здрави. Скоро ще се направи кът, където всеки ще може да види мостри на новите пейки, павета, осветителни стълбове, кошчета. В кварталите ще има пана, които да показват новата визия с вече одобрения работен проект“, добавя още Йорданов.

Той съобщи, че е назначил екип, който да ръководи изпълнението на проекта. Паветата ще са от немска компания и вече са заявени.

„Първо ще се изринат старите плочки и замазка, като се стигне до основата на стария център. Достъп до магазините ще има. Ще се огради централната част като се остави пешеходен достъп от двете страни“, каза още кметът.

Ще се направят нови отводнителни канали и нива. Ремонтът ще започне от читалището и ще върви в посока градския парк.

„Ще запазим всички дървета, които са в градинки, които са здрави и не пречат на комуникациите“, добавя Йорданов.

c