Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Разград предстои да бъде преместен в нова сграда

Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование (РЦПППО) в Разград предстои да бъде преместен в нова сграда. Във връзка с това ръководството на центъра днес проведе среща с областния управител на Разград Владимир Димитров, съобщиха от областната администрация.
РЦПППО е държавна структура към Министерството на образованието и науката и работи с деца със специални образователни потребности. В момента Регионалният център се помещава в общински имот, който е неудобен за изпълнение функциите му.
Тъй като тези центрове ползват имоти – публична държавна собственост, директорът Милена Стоянова е отправила молбата си към областния управител, ако има подходящо помещение, да им бъде предоставено. Идеята е да се изгради модерна, функционална и достъпна среда за работа с децата със специални образователни потребности. По думите на Стоянова в общинския имот те нямат възможност да правят ремонти и да оборудват с необходимата база. Сградата трябва да е публична държавна собственост. Помещението не може да е и извън града, а в областния център, тъй като обслужва цялата област Разград.
Димитров заяви, че са огледани всички възможности и засега единствената сграда държавна собственост, която отговаря на условията, е тази на бул. „България“ 15. Той се ангажира, че ще съдейства Центърът най-скоро да се премести в някое от помещенията в тази сграда и поясни, че в сгради – държавна собственост, с предимство се настаняват държавни структури, допълват от областната администрация.
В интервю за БТА директорът на институцията Милена Стоянова каза, че най-голямото удовлетворение за труда на специалистите от Регионалния център в Разград са детските усмивки и благодарностите на родителите за подкрепата при преодоляване на затрудненията на тяхното дете. Към момента Регионалният център работи с 220 деца и ученици, като има за задача да подсигури най-добри условия за децата със специални образователни потребности. За дейността на центъра е закупено оборудване за сензорна стая, ръководството има оферта и за солна стая, които не може да поставим в помещението, в което работи сега, заявиха от центъра. 

c