Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Ръководителят на МААЕ иска да поднови контактите със Северна Корея

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви в интервю, публикувано днес в руския в. "Известия", че иска да възобнови контактите си със Северна Корея (КНДР), за да гарантира безопасността на нейните ядрени съоръжения, предаде Франс прес.
"Мисля, че трябва да възобновим сътрудничеството с КНДР", казва Гроси.
Експертите на МААЕ посещаваха редовно Северна Корея от 1992 г. насам, бяха изгонени от страната през април 2009 г. През същия месец Пхенян се оттегли от международните преговори по ядрената си програма, започнали през 2003 г., а през следващия месец извърши втория си опит с атомна бомба.
"Невъзможно е да се пренапише историята. Нещата са се развили така, както са се развили. Но се надявам, че ще можем да подновим връзките си с КНДР, например в областта на ядрената безопасност", добави Гроси пред "Известия".
"Страната има много амбициозна ядрена програма, която включва" както производство на гориво, така и обогатяване на уран и изграждане на  ядрени реактори.
"Не говоря за ядрени оръжия, а за много голям брой ядрени съоръжения, единствените в света, които не се наблюдават", подчертава ръководителят на МААЕ.  "И следователно никой - нито ние, нито МААЕ, нито съседните страни, включително Русия и Китай - не знае дали се спазват минималните стандарти за безопасност", подчертава Гроси.
"Започвам да афиширам идеята да се опитаме да погледнем в бъдещето със свежи очи, без да забравяме, че те имат ядрена програма, която противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Понякога трябва да обърнем внимание на практическите въпроси, които също са важни", призова ръководителят на МААЕ.
Освен това Гроси призова ЕС да не допуска същите грешки с ядрената програма на Иран, каквито допусна със Северна Корея. "Не трябва да повтаряме сценария с КНДР, където всички усилия и преговори в продължение на десетилетия бяха напразни", призова той.
През последните години Северна Корея засили изолацията си от международната общност, като прекъсна всички връзки със съседката си Южна Корея и увеличи броя на оръжейните изпитания, забранени с резолюции на ООН, като същевременно се сближи с Русия и Китай, припомня АФП.

c