Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Ръководителят на френската дипломация приветства "завръщането" на Варшава в Европа

При посещението си във Варшава ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне приветства "завръщането на Полша в Европа" и възобновяването на тристранното сътрудничество с Германия по важни европейски въпроси, предаде Франс прес.
"Полша се завръща в Европа, а с това и надеждата за бърз напредък по европейските реформи, които са от съществено значение за нашите съграждани", заяви новият френски министър на външните работи.
След изборите през октомври Полша се ръководи от победилата проевропейска коалиция, оглавявана от бившия ръководител на Европейския съвет Доналд Туск.
"Ваймарският триъгълник (Париж, Берлин, Варшава - бел. АФП) се връща към живот и мисля, че това е нещо хубаво", продължи той на съвместен брифинг с полския си колега Радослав Шикорски.
Полският първи дипломат от своя страна подчерта, че това тристранно сътрудничество е "много важна платформа" за бъдещето на континента.
Ръководителят на френската дипломация изтъкна значението на сътрудничеството по въпросите на отбраната, защитата на върховенството на закона, енергийния преход, ядреното сътрудничество и миграцията.
Двамата министри също така потвърдиха подкрепата си за Украйна. "Украинците имат пълното право да бъдат уморени, но не и ние", заяви Шикорски, чиято страна е един от основните военни и политически поддръжници на Киев срещу руското нашествие, отбелязва АФП.
Шикорски похвали и френското военно присъствие на източния фланг на НАТО, и по-специално 250-те френски инструктори, които обучават украински войници в Полша.

c