Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Работилницата за стъклени елхови играчки в Добрич с ново ръководство, модернизират я

Производството в цеха за ръчно изработени елхови играчки от стъкло в квартал „Рилци“ в Добрич предстои да се модернизира. То става и целогодишно. Това съобщи за Про Нюз Добрич неговият нов управител Мирослав Димитров. Той поема ръководството от своя тъст Георги Керанов, който успя през годините да съхрани това уникално за България производство.

Доскоро Мирослав и семейството му живеят в Германия. Продават дома си там и се връщат в България, за да инвестират в цеха за стъклени играчки, който от 1985 година радва малки и големи.

Георги Керанов разказва, че се занимава с този занаят от 38 години. Работел в аграрно-промишления комплекс в село Карапелит и му възложили задачата да започне да прави играчки за елха. Постепенно навлиза и продължава и в годините да се занимава с това. . Споделя, че в работилницата, която тогава се намира в село Карапелит, е научил всичко за измиването, осребряването, боядисването и декорацията. Преди 30 години  получава правото да закупи предприятието и мести цеха в квартал „Рилци“.

Днес в цеха работят 8 души, като всички те са свързани емоционално с мястото. Сред тях само двама са мъже - новият управител и негов чирак, който като него е преминал през всички процеси. Мирослав споделя, че макар да се е оттеглил от бизнеса, Георги Керанов продължава да помага, когато има нужда. Внукът му Георги също участва в екипа и се обучава на занаята. Сега отговаря за дистрибутирането на играчките към базари и клиенти.

Намерението на Мирослав Димитров е да увеличи персонала на цеха и да модернизира производството. Предстои да се направи цялостен ремонт, за който ще се търси и  финансиране. Плановете включват и въвеждане на баркодове с цел електронизация на дистрибуторския процес.

Произведените в цеха стъклени елхови играчки се продават както поединично, така и в по-големи количества. Новият управител обаче е категоричен, че няма да допуснат препродаването им, каквито опити е имало в миналото. Държат цената да е достъпна. А някои търговци са се опитвали да се възползват от това и украшения, които струват 4-5 лева, достигат цена от над 15 лв.

Цехът предлага и изработване на елхови играчки по поръчка, като фирми и институции могат да ги поръчат с ръчно нарисувано лого или елемент, който се свързва с фирмата. Такива поръчки обаче е добре да се правят до октомври, защото след това става почти невъзможно да се изпълнят.

Елховите украшения, които произвеждат в цеха в квартал „Рилци“, са около 30 модела. Целта на Мирослав е да възстанови всички 45 модела, които са произвеждани през годините. Най-актуални са класическите топки, снежен човек, куклички, мечета, гъбки и висулки.

Майсторът признава, че изпитва затруднения в намирането на специфични елементи, които се налага да поръчва от чужбина, като дръжки за амфорите, хоботчета на слончетата и други.

Стремежът на Мирослав Димитров е да оптимизира процеса, да го модернизира, но той да остане автентичен. Вече е въвел нови инструменти в коледната работилница, като самоделно направен инструмент за нагряване, който е в пъти по-безопасен от промишлените. Има и нови калъпи за издухване на коледните играчки. Калъпите се правят от шамот, а формите са разнообразни - от сърце, до по-сложни елементи, като шишарки.

“Най-важното е традицията да се спазва и да се знае, че това е българско и ръчно-направено. Едно е дете да нарисува картина за родителите си, друго е да си купят китайска картина от магазина”, споделя Димитров.

Цената на играчките държат да е достъпна за всеки. Преди 30 години едно елхово украшение е струвало, колкото два хляба. Днес себестойността се равнява на хляб и половина. Предлагат дори и играчки от по 3 лева.

Ежегодно фабриката е посещавана от училища и семейства, които искат да покажат на децата, къде се произвеждат автентичните стъклени украшения за коледната елха.

c