Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

ПТИ: Индийският премиер обсъди двустранните отношения с австрийския канцлер

Индийският премиер Нарендра Моди днес проведе преговори с австрийския канцлер Карл Нехамер, като двамата обсъдиха начините за пълното оползотворяване на потенциала на двустранното партньорство, съобщи индийската новинарска агенция ПТИ.
Моди пристигна снощи във Виена от Москва на двудневно посещение – първото на индийски премиер за последните над 40 години. Моди беше приветстван от почетен караул преди преговорите.
„Това е важно събитие в индийско-австрийското партньорство. Премиерът Моди беше приет от австрийския канцлер Карл Нехамер на лична среща. Това е първата среща между двамата лидери. Предстоят обсъждания на оползотворяването на пълния потенциал на двустранното партньорство“, заяви говорителят на индийското МВнР Рандхир Джайсвал в социалната мрежа „Екс“, като приложи към коментара си снимки на двамата лидери.
На една от тях Моди прегръща Нехамер, докато на друга австрийският канцлер си прави селфи с индийския премиер.
Нехамер публикува снимка с Моди на профила си в „Екс“ с коментар: „Добре дошли във Виена, премиер Моди! Удоволствие и чест е да ви приема в Австрия. Австрия и Индия са приятели и партньори. Очаквам нашите политически и икономически дискусии по време на вашето посещение!“.
Премиерът благодари на австрийския канцлер „за топлото посрещане“. „Нашите държави ще продължат да работят заедно за глобалното благо“, заяви той.
„Радвам се да ви видя във Виена, канцлер Нехамер. Индийско-австрийското приятелство е силно и ще се засили допълнително в бъдеще“, написа Моди в друг коментар в „Екс“.
Това е първото посещение на индийски премиер в Австрия за последните над 40 години, като последното е на Индира Ганди през 1983 г.
По време на посещението на Моди в Австрия двете страни ще потърсят начини за задълбочаване на отношенията си и да засилят сътрудничеството по редица геополитически предизвикателства.
Моди също така ще се срещне и с президента на Австрия Александър Ван дер Белен.
Премиерът и канцлерът също така ще говорят пред представители на бизнеса от Индия и Австрия.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ПТИ)

c