Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Психоложка стана първият човек в Перу, който умира чрез евтаназия, след дългогодишна борба в съда

Перуанска психоложка с неличимо заболяване, което атрофира мускулите ѝ и я приковава на легло години наред, сложи край на живота си с евтаназия, каза адвокатът ѝ, цитиран от Асошиейтед прес. Тя стана първият човек в страната, получил правото да сложи край на живота си с медицинска помощ.
Години наред Ана Естрада води битка в перуанските съдилища за правото да сложи край на живота си по достоен начин.
През 2022 г. Естрада е получила изключение от Висшия съд на страната, който потвърди решение на съд от по-ниска инстанция, който дава избор на Естрада да реши кога да сложи край на живота си и гарантира, че тези, които ѝ помогнат, няма да бъдат наказани.
„Битката на Естрада за правото ѝ да умре с достойнство помогна да образова хиляди перуанци за това право и важността да бъде защитавано“, каза адвокатът ѝ.
47-годишната Естрада беше болна от нелечим полимиозит, който отслабва мускулите. Тя проявява сиптомите за пръв път като тийнейджърка и започва да използва инвалидна количка на 20-годишна възраст поради слабост в краката.
Естрада придобива образователна степен по психология и става терапевт. С работата си успява да спести достатъчно пари и да си купи собствен апартамент, с което става независима от родителите си.
Към 2017 г. състоянието на Естрада се влошава и тя вече не може да става от леглото си. Изпитвала и затруднения с дишането. Въпреки че не е можела да пише дори на клавиатура, тя е използвала програма за транскрипция, с помощта на която пише блог с име „Ана за смърт с достойнство“, където обсъжда трудностите си и решението да търси евтаназия.
„Вече не съм свободна“, казва тя в интервю за Асошиейтед прес през 2018 г.
С помощта на перуанския омбудсман по правата на човека Естрада печели дело, което ѝ дава право да избере кога да сложи край на живота си с евтаназия. През 2022 г. тя казва на съдиите, че цени живота и не иска да умре веднага, но иска да има свободата да избере кога да умре.
„Искам да се подложа на евтаназия, когато повече не мога да понасям страданието на живота“, каза тя.
Само няколко държави в света са легализирали евтаназията, включително Канада, Белгия и Испания. Евтаназията е незаконна в повечето латиноамерикански държави с изключение на Колумбия, която я легализира през 2015 г., и Еквадор, който я декриминализира през февруари.

c