Всеки който ме познава, знае за слабостта ми към тиквичките.
Е да де, но колкото и да ги обичам в един момент ми омръзва да ги ям всеки път по един и същи начин, просто защото не винаги имам време да се позанимавам.
Днес ще ви представя една рецепта, която премина няколко метаморфози в съзнанието ми, в процеса на готвене.
Рецептата не е сложна, времето за приготвяне е сравнително малко, може да се използва както за предястие така и за основно, а освен това е много удобна за пренос в кутия, което я прави подходяща за обяд в работата.
Рулца от тиквички с извара и маслини
Необходими продукти:
Тиквички – 3-4 бр.
Мазнина по желание – аз използвам кокосово масло.
Извара (може да използвате крема сирене, сирене) Ако използвате сирене, помислете дали ще добавите маслини, за да не се получи прекалено солена плънка.
Начин на приготвяне :
Измиваме тиквичките и отстраняваме краищата. Нарязваме ги на лентички и подсушаваме.
Аз пекох тиквичките в оребрен тиган намазан с кокосово масло. Ако не разполагате с такъв не е проблем, спокойно бихте могли да ги изпечете и във фурна. Аз го предпочетох заради ивиците, които се получават върху лентичките, защото за мен е важно храната освен да бъде вкусна, да изглежда и естетически добре.
Печем по няколко минути от двете страни до готовност. Оставяме да изстинат, като през това време си приготвяме плънката – смесваме изварата и ситно нарязаните маслини. Може да добавите подправки по желание.
Слагаме от плънката горе долу на половината тиквичка, навиваме на руло и след това закрепваме с клечка за зъби.
Може да гарнирате със сос по желание.
Анита Атанасова