В предната статия Ви представих няколко от ползите на зеленолистните зеленчуци.
Сега ще ви предложа как може да бъдат включени в рецепта, която не изисква много време за приготвяне и се получават много вкусни –
спаначени кюфтенца.
Необходими продукти:
Спанак - около 500 гр. /задушен с 1 скилидка чесън/
Яйца – 2 бр.
Кисело мляко 100 гр. + ½ ч.л сода
Сирене – 50 гр.
Овесени ядки – 100 гр.
Семена /ленено, сусамово/ - 2 с.л
Начин на приготвяне:
Предварително задушаваме спанака и оставяме да изстине.
Прибавяме содата към киселото мляко. Разбиваме яйцата и натрошаваме сиренето.
Смесваме млякото, яйцата, сиренето и към тях добавяме спанакът и овесените ядки. Объркваме всички продукти, добавяме семената и подправки по желание.
Оставяме сместа да престои за кратко.
С помощта на лъжица оформяме кюфтенца, върху тавичка застлана с хартия за печене.
Печем в предварително загрята на 170 градуса фурна до готовност.
Както ви казах рецептата е изключително лесна, може би най – трудоемкото е почистването на спанака. По желание може да се увеличи количеството на сиренето или да добавите някакъв ваш любим продукт.
Анита Атанасова